fanaposten.no

Eliteseriedommer Charles Whiteley har lagt bak seg et knalltøft år på hjemmebane, men finner tilbake smilet når han entrer håndballbanen. Foto: Kent Roar Nybø

Charles (23) mistet moren, kjæresten, hunden, katten og feiret julaften på sykehus

HÅNDBALL: Sportslig var 2014 en stor opptur for Charles Whiteley. På hjemmebane kunne året knapt vært verre. - Idretten er flink til å verne om folk, sier han.

Nyheter · Publisert 21:11, 26 jan 2015

Julaften 2013 skrev Fanaposten om mannen som ble mobbet gjennom hele grunnskolen, men som slo tilbake med å bli utnevnt til å dømme J20-finalen i Oslo Spektrum.

– Dette er en stor seier for meg personlig. Det er en seier i det hele tatt å våge stå på en håndballbane og ta avgjørelser foran så mange som hele tiden mener noe om det man gjør, sa Whiteley den gangen.

Les også: Cupfinaledommeren Charles (22) ble mobbet i ti år 

Medgang på banen

Siden cupfinalen mellom jentelagene til Tertnes og Gjerpen for et år siden, har det skjedd mye i 23-åringens liv. På håndballbanen har oppturen vært stor. 27. desember i fjor debuterte han og makker Andreas Daviknes Borge i eliteserien for menn da de dømte oppgjøret mellom Elverum og Runar.

– Det var en kamp vi gledet oss litt ekstra til. I tillegg kjempet vi om å få dømme G20-finalen i norgesmesterskapet, men siden finalen ble spilt mellom Bækkelaget og Haslum var min makker inhabil, forteller Charles.

LES OGSÅ: Les også: Edward skulle redde båten, men 
vraket bilen

Også på fotballbanen gjorde dommeren det bra. Der ble det opprykk til femtedivisjon for hoveddommeren.

– Samtidig har jeg fått være med på å følge opp yngre dommere i fotballen, og blitt leder for et regionalt utviklingsmiljø i Norges Håndballforbund Region Vest. Der får dommere som ikke har dømt så lenge tilbud om å delta på samlinger og ekstra oppfølging fra dommerobservatører, sier Whiteley.

LES OGSÅ: Les også: Fikk kongelig hjelp mot mobbing

For øyeblikket ligger han og makkeren på 14. plass av 27 dommerpar på Norges Håndballforbunds liste over forbundsdommere.

– Vi stiger sakte, men sikkert i gradene, sier 23-åringen fornøyd.

Motgang i hjemmet

Men det som var et meget godt idrettsår, ble et fryktelig tøft år på privaten. I fjor våres fikk moren til Charles brystkreft. Hun døde 6. juni, bare 51 år gammel.

– Det kom som et sjokk. Vi trodde at hun skulle få leve i noen måneder, ja gjerne noen år til. Kreft er en forferdelig sykdom, sukker Charles.

LES OGSÅ: Les også: Vurderer å anmelde rykteflom

Sammen med storebror Gert og lillebror Rineo ble han sittende igjen med morens hus, samt hennes katt og tre hunder.

– En hund som vi hadde hatt i tolv år måtte avlives. De to andre ga vi bort, og katten forsvant, forteller Whiteley.

LES OGSÅ: Les også: Huseklepp: – Bry dere om hverandre!

Senere ble det slutt med kjæresten hans, og som ikke det var nok avrundet håndballdommeren året på sykebesøk.

– Vi håpet at julen skulle bli fin, men mormor brakk lårhalsen mot slutten av kvelden. Dermed ble det sykehusbesøk til klokken fem om morgenen første juledag, sier dommertalentet.

– Heldigvis går det bedre med henne nå. Hun har fått operert inn en protese av titan og går snart under tilnavnet «Terminator», legger 23-åringen til med et glimt i øyet.

LES OGSÅ: Les også: Vil lindre sykdom med sang

Skal bli enda sterkere

For i all motgangen har han vært nødt til å fokusere på det som er bra, og Charles har funnet stor trøst i idretten.

– I all motgangen er det fantastisk å ha idretten å komme tilbake til. Alle takler sorg på sin måte. Min reaksjon var å dra til Håndballfestivalen på Stord. Der dømte min daværende kjæreste, og jeg var med som observatør. Det gjorde godt å ha en arena hvor jeg slapp å tenke på alt det vonde, sier Whiteley og fortsetter:

– Jeg fikk mye støtte av dommere, spillere og trenere. Idretten er flink til å verne om folk. Det er jeg veldig takknemlig for. Det er fantastisk å være en del av idrettsmiljøet.

LES OGSÅ: Les også: Storm er barnet som manglet

God støtte var det også å få på jobben i Tryllefløyten Steinerbarnehage.

– Det er ingen uting å jobbe i barnehage når man opplever slike ting. Barna forstår mer enn man tror, og sammen med fantastiske kolleger viste de at de bryr seg om meg.

LES OGSÅ: Les også: Hjelper andre kreftsyke syv år etter sin egen død

Nå ser han fremover, og håper at årene som kommer blir langt bedre enn fjoråret.

– Etter ti år med mobbing og svært få oppturer må jeg si meg heldig med ganske mange oppturer fra jeg var 16 år og frem til i fjor. Det siste året har jeg vært gjennom tøffe tider. Det har vært et veldig tungt år med så mye motgang på én gang, men jeg skal komme sterkere ut av dette. Jeg skal bli sterkere av dette, noe jeg også ble etter mobbingen.

Idretten er flink til å verne om folk. Det er jeg veldig takknemlig for. Det er fantastisk å være en del av idrettsmiljøet.

Eiking trolig klar for VM

– Det er en knallhard løype i år, derfor har jeg ekstra lyst til å gjøre det bra i år.

Slukket kjøkkenbrann i Rådal

Nødetater rykket ut til brann på et kjøkken.

Bil mistet tilhenger i Grimesvingene

Det ble kø da bilen mistet tilhengeren sin på Hardangervegen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten