fanaposten.no

Silje Oen-Mjelva, Silje Sletten, Cecilie Erikstad Skudal, Tonje Solholm, Cristina Ådland, Ingeborg Holne-Belden, Per Olav Belden og Silje Andersen engasjerte seg for skoleskyss i sommer. Foran står Magdeli, Sindre og Even. Foto: Marit Hommedal, NTB, Terje Bringsvor Nilsen

Byrådet snur: Innvilger skoleskyss for Kaland-elevene

Etter avslag hos både fagavdelingen og Statsforvalteren, gir byrådet nå foreldrene på Valle medhold. Dermed blir det skoleskyss for barna likevel.

Nyheter · Publisert 19:00, 1 sep 2021

– Dette er veldig, veldig bra. Her snakker vi om sikkerheten til små barn, og det er godt at det ikke må skje ulykker før kommunen innser at de har tatt en feil beslutning.

Det sier Ingrid Daltveit Skauby, forelder ved Kaland skole og beboer på Valle. Før sommeren opplevde hun og de andre Valle-foreldrene å få avslag på søknad om skoleskyss for sine barn ned til Kaland skole.

Kommunen mente E39 Osvegen var trygg nok til at barn ned i 2. klasse kunne gå og sykle.

Barna har tidligere hatt vedtak om skoleskyss, men etter en befaring i april mente kommunens fagfolk at veien ned svingene fra Valle likevel var trygg nok.

Foreldre som søkte om å få dekket skoleskyssen fikk først avslag fra kommunen. Deretter fikk de på nytt avslag da de klaget til Statsforvalteren.

Snur vedtaket

Men nå griper byrådet inn og snur saken. Byrådet innvilger skoleskyss for til sammen 150 barn som bor langs hele E39-strekningen fra Valle til Bahus. Ordningen vil gjelde frem til ny E39 åpner i 2022, da trafikken på Osvegen er ventet å gå kraftig ned.

– Det er viktig for meg at barn har en trygg skolevei, og samtidig er det viktig med likebehandling. Vi har skoler som ligger langs E39 både nord for Bergen og sør for Bergen, og her mener vi veien er av en slik karakter at det er rett å gi skoleskyss for barna, sier skolebyråd Endre Tvinnereim (Ap) til Fanaposten.

LES OGSÅ: Opprørt over avslag om skoleskyss

Likebehandling

Byrådet har tidligere gått inn for å gi skoleskyss til elevene på Haukås i Åsane, og Tvinnereim mener altså at Kaland-barna er i en lik situasjon.

Byråden er dermed uenige i vurderingene som hans egne fagfolk gjorde da de besøkte veistrekningen i vår. Etter loven får barn opp til og med 4. klasse innvilget gratis skoleskyss dersom veien er farlig utover det som er vanlig.

Men det er altså et spørsmål om skjønn om veien er så farlig at den kvalifiserer til skoleskyss.

– Det er byrådets klare oppfatning at langs Osvegen kan trafikkmengden i seg selv gjøre E39 utfordrende som skolevei. Trafikktettheten på veien er betydelig, spesielt på morgenen og ettermiddagen. Det vil være sjelden at fotgjengere kan ta seg over fotgjengerovergangene på Osvegen uten at biler må stoppe opp, skriver byrådet i vedtaket.

Byrådet mener også det er et poeng at barna som må gå og sykle langs E39 utsetter seg for støy og luftforurensing, særlig på grunn av den store tungtransporten på veien.

Engasjement

Blant foreldre ved Kaland skole har saken vakt et stort engasjement. Det er opprettet en Facebook-gruppe, og en rekke foreldre stilte opp på intervju med Fanaposten i juni. Flere ga klart uttrykk for at det var helt uaktuelt å sende barna alene langs den sterkt trafikkerte veien ned mot Kaland skole. Mange så ingen annen løsning enn å betale for busstransport selv.

Skauby mente dette ga en uheldig økonomisk belastning på mange foreldre.

– For mange familier kan dette utgjøre en veldig stor forskjell økonomisk. Det er utrolig trist hvis man av på grunn økonomi må velge å sende barna av gårde på en farlig skolevei og kanskje risikere ulykker, sa Skauby til Fanaposten etter avslaget.

Å innvilge skoleskyss for 150 Kaland-elever koster ifølge kommunen 120.000 per måned. Den årlige kostnaden for kommunen blir dermed 1.14 millioner kroner, men dette er penger kommunen allerede har brukt på disse elevene frem til nå.

– Er det oppslagene i Fanaposten som har ført til at dere nå gjør denne snuoperasjonen, Endre Tvinnereim?

– Du vil sikkert at jeg skal si ja, men sannheten er vel at dette er en sak vi har jobbet med en stund. Men at lokale medier er viktige for den politiske debatten, det kan jeg trygt si, sier Tvinnereim.

Slik har Bjarg fått det til å koke på Stavollen: - Hentet inspirasjon fra engelsk klubb

Når Bjargs A-lag spiller hjemmekamp, koker det, både på tribunen og på banen. Det er resultatet av et langvarig arbeid.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten