fanaposten.no

Byråden: – 13.000 årlige lovbrudd i Etat for sykehjem

Hvert år fra 2014 til 2019 er det gjennomsnittlig rapportert om rundt 13.000 brudd på arbeidsmiljøloven ved kommunens sykehjem.

Nyheter · Publisert 15:03, 20 nov 2019

Det informerte byråd for arbeid, sosial og bolig, Lubna Jaffery (Ap) om fra bystyrets talerstol onsdag.

– Noe av det første jeg gjorde da jeg ble byråd var å sette administrasjonen min i gang med å kartlegge brudd på arbeidsmiljøloven i Bergen kommune. Det er nå satt ned en arbeidsgruppe som skal kartlegge og foreslå tiltak for å sikre at alle deler av kommunen har rutiner som sikrer at regelverk følges og at avvik fanges opp, sa Lubna Jaffery.

Bakgrunnen var et spørsmål fra Høyres Henning Warloe. Han viste til at det i Oslo kommune er avdekket over 100.000 brudd på arbeidsmiljøloven, de aller fleste innen sykehjemsdrift.

Se møtet direkte her:

– Hva er situasjonen i Bergen kommune, og hvilke rutiner finnes for å avdekke og rapportere lovbrudd her? spurte Warloe

Arbeidet med å kartlegge kommunen ledes av HR Konsern, kunne Jaffery informere om. I går informerte hun hovedsammenslutningen i kommunen om at arbeidet var startet opp.

Jaffery fortalte om en foreløpig tilbakemelding fra Etat for sykehjem.

- Fra 2014 til 2019 er det registrert 13.000 brudd i året fra etat for sykehjem. Jeg vil understreke at dette er foreløpige tall, og ikke sjekket for feilkilder. Men uansett om tallet endrer seg er det uakseptabelt at det er begått så mange brudd. Fremover vil jeg prioritere å finne tall for resten av etatene. Samtidig må vi finne ut hvofor disse bruddene skjer og hvordan vi vil løse det, sier Jaffery.

Det er 21 sykehjem i etaten der lovbruddene er begått. Det var BA som først fortalte om saken.

Til avisen forklarer Jaffery at det ofte er snakk om arbeidstid når det gjelder disse lovbruddene.

– Si du har 20 prosent stilling på ett sykehjem, 40 prosent på et annet og 10 prosent på et tredje. Da har du tre ulike ledere, og kan lett settes i en situasjon der du jobber tre lørdager på rad. Et annet eksempel kan være at du er ringevikar og tar to vakter uten å ha tolv timers hviletid mellom, sier Jaffery til BA.

Hilde Onarheim (H), som er leder i utvalg for helse og omsorg, reagerte spontant da hun hørte tallene.

– Det er så man gisper når man hører sånne tall. Det høres utrolig mye ut på 21 institusjoner, men ser man på det som er kommet frem i Oslo så er det kanskje ikke så overraskende at det forekommer også her. Nå er det viktig å se på om det er noen institusjoner der det har vært spesielt mye, og så sette inn tiltak, sier Onarheim.

Tidligere har det vært mye fokus på lovbruddene til Orange Helse som hadde kontrakt med Bergen kommune. I sitt muntlige spørsmål var Warloe opptatt av om kommunen hadde kontroll i egne rekker.

– Det som nå har kommet frem viser at lovbrudd skjer også i kommunens egne etater. Vi tar ikke dette opp for å ta byrådet, men synes det er viktig at vi nå får en skikkelig oversikt over hvor disse lovbruddene skjer, sier Onarheim.

Onsdag åpner Ruken restaurant på Råstølen: – Jeg er litt redd

Planen var å bli apotektekniker, men en kreftsykdom satte en stopper for den drømmen. Nå åpner hun pizzarestaurant på Råstølen sammen med familien.

Trafikkontroll: For mye pynt på dashbordet og ett tonn ekstra på lasteplanet

Tettpakket sykkelstativ, et tonn med overlast og for mye dill som hindrer sikten i førerhuset preget dagens kontroll for Statens vegvesen.

Sperrer vannet til deler av Nattlandslia

Planlagt arbeid på ledningsnettet gjør at kommunen stenger vannet til deler av Nattlandslia onsdag morgen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten