fanaposten.no

Som seg hør og bør kommer avfallet til nytte når det bygges gang- og sykkelvei over et deponi. Foto: Anne Kringstad, Bergen kommune

Bygger gangvei med glass

Over bossfyllingen bygger kommunen en 500 meter lang gang- og sykkelvei ved hjelp av varmebehandlet glass.

Nyheter · Publisert 12:41, 16 feb 2017

– Bossfyllingen var i drift fra 1962 og frem til 1995, forteller prosjektleder Elin Horntvedt Gullbrå ved Bymiljøetaten til Bergen kommunes nettsider.

– Bossdeponiet inneholder alt slags avfall, og det kan oppstå svakhetslommer og setninger. Det er satt strenge krav til oppbyggingen for å unngå ytterligere setninger på bossfyllingen og Skeievegen. Derfor bygger vi opp vegfyllingen med Glasopor, som er fremstilt av 100 % resirkulert glassemballasje som er samlet inn fra husholdninger i hele Norge, fortsetter Gullbrå.

Glass er et naturprodukt. Glasset tilsettes hevemiddel, brennes og avkjøles. Glasset krakelerer naturlig og knuses til pukk. Glasopor skumglass består av 20 % glass og 80 % luft. Fyllmassen er svært lett, drenerende og har god isolasjonsevne, Høy friksjon mellom skumglassbitene gjørat de ligger fastere og stiver av veien.

Gang- sykkelvegen bygges med fiberduk i bunnen, geomembran som skal sørge for at ikke regnvannet renner i jorden og den gamle bossfyllingen, enda en fiberduk, så legges glasopor i et 40 cm tykt lag, deretter legges et forsterkningslag med pukk før det hele dekkes med asfalt. I Skeiveien vil det gå med cirka 1700 kubikk glasopor.

Byggingen av den 500 meter lange gang- og sykkelvegen langs Skeievegen mellom avkjørselen til Bjarghallen og krysset ved Skeielia er første byggetrinn av videreføringen av gang- og sykkelvegen mot Hordnesvegen. Selve Skeievegen blir rustet opp på samme måte. Arbeidet skal være ferdig i begynnelsen av juli. Da starter andre byggetrinn på den 600 meter lange strekningen mellom Bjarghallen og Hordnesvegen. Totalprisen for veg og gang- og sykkelveg er 12.5 millioner.

Front mot front på Kokstad

Veien stengt etter ulykken.

Yogastudio legger ned

Dittyogastudio i Kokstadvegen legger ned driften etter omtrent halvannen års drift.

Slik vil de gi ungdom et nytt tilbud om kveldene

Fana IL vil åpne Fana Arena om kveldene og nettene for å gi ungdom et tilholdssted.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten