fanaposten.no

Roger Valhammer vil vente med å innføre bydfelsstyrer til etter stortingsvalget i 2021.

Bydelsstyrene utsettes: - Større sjanse for å lykkes ved å vente

Roger Valhammer forsvarer valget om å utsette bydelsstyreordningen i det sittende byrådets aller siste budsjett.

Nyheter · Publisert 12:15, 25 sep 2019

- Et nøkternt og ansvarlig budsjett, men med en tydelig retning. Vi er nødt til å ivareta den økonomiske kontrollen av kommunen, sier finansbyråd Håkon Pettersen (KrF) om det sittende byrådets aller siste budsjettforslag.

En av de store nyhetene i budsjettet er at bydelsordningen settes på vent. Harald Schjelderup gikk til valg i 2015 på å innføre bydelsstyrene mot slutten av perioden. I 2018 ble de vedtatt opprettet fra 2020. Så sent som i vår ble mandat og oppgaver vedtatt i bystyret.

- Helt på oppløpssiden snur dere og setter ordningen på vent. Hvorfor?

- Det er to grunner. Den ene er at vi opplever at det for mye som er uavklart fortsatt. Det burde det kanskje ikke vært, men det er det. Det er urealistisk å få det i gang innen 1. april, slik det er sagt. I beste fall klarer vi det mot slutten av året, sier byrådsleder Roger Valhammer til Fanaposten.

Les om og søk i budsjettet på kommunens egne sider.

Venter til stortingsvalget

Men byrådet satser altså på å vente til etter stortingsvalget i 2021. De vil søke staten om å få gjennomføre et direktevalg til bydelsstyrene i forbindelse med det valget.

- Bydelsrepresentativitet er den andre og viktigste grunnen til at vi gjør dette. Vi ser at valget vi har hatt nå viser at bydelene har stemt veldig ulikt. Bydelsstyrene bør gjenspeile dette. Med den ordningen det nå er lagt opp til, med først indirekte valg og så direkte valg, klarer vi ikke det fordi forhåndsstemmene ikke kan regnes inn, sier Valhammer.

- Vi risikerer da å få bydelsstyrer med for lav legitimitet og som ikke blir en så stor suksess som vi ønsker. Derfor vil vi bruke noe lenger tid og heller innføre det på en best mulig måte i 2021, sier han.

Les også: Budsjettet: Bydelsstyrene settes på vent

Han mener dette er en utsettelse som vil gjøre ordningen bedre.

- Vi har prøvd to ganger før. Nå må vi lykkes. Vi må treffe planken og de må ha legitimitet og representativitet i forhold til det bydelenes innbyggere faktisk har stemt, sier Valhammer.

- Frykter dere omkamper om hele ordningen i disse to årene?

- Jeg opplever at med det nye bystyret så er alle partiene for bydelsstyrene. Høyre og Frp er imot, og så lenge vi har flertall så er det nok grunnen til at vi tør å gjøre det. Ellers ville vi nok innført det nå. Det kan være noen som forsøker seg på det, men jeg tror det blir Høyre og Frp, og de har ikke flertall, sier Valhammer.

Les også: Eiler vil bli Fanas nye bydelsstyreleder

Klart mindretall

Det spesielle med årets budsjett er at byrådet som legger det frem er langt unna flertall. Når det endelige budsjettet skal vedtas før jul ser bystyrets sammensetning helt annerledes ut.

For tiden sitter Ap, KrF, Venstre, MDG og SV i byrådsforhandlinger, men selv disse fem partiene trenger støtte fra et annet parti for å få flertall. Det ligger derfor an til noen kaotiske måneder med å bli enige om et budsjett for byen i 2020.

Kravene fra og MDG og SV blir kastet inn i budsjettkabalen. Så må partiene ut og finne støtte hos et annet parti, sannsynligvis Rødt og/eller Senterpartiet.

Både SV og MDG har ønsket å gå lenger enn byrådspartiene i å dele ut makt til bydelene.

- Får dere gjennomslag hos dem for å utsette hele ordningen?

- Det blir noe vi må diskutere med de, men jeg opplever at dette med direkte demokrati er noe vi er enige om. Det vi nå går inn for tar litt lenger tid, men blir bedre totalt sett. Det er oppsiden her, og det håper jeg vi blir enige om, sier Valhammer.

Knallår for Extra Bønes

Godt hjulpet av julehandelen i desember, går Extra Bønes inn i historiebøkene med tidenes år.

Får et nei til skjenking på Lagunen kino

Dersom byrådet følger fagetatens anbefaling, vil ikke Lagunen Kino få skjenkebevilling. Kinosjefen frykter et fattigere kulturtilbud i bydelene.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten