fanaposten.no

Bydelen som ikke vil være blant de minste

Siden 2001 har Ytrebygda jevnt og trutt knepet innpå de store bydelene i folketall. Snart passerer bydelen sine naboer i Fyllingsdalen.

Nyheter · Publisert 15:00, 15 mai 2019

For bydelen Ytrebygda kan de siste 18 årene oppsummeres med ett ord: Bygging.

Navnet henspeiler på at stedet er ytre del av gamle Fana kommune, og tradisjonelt har Ytrebygda vært langt ute på bondelandet. Så kom det flyplass, og det ble stor utbygging av arbeidsplasser på steder som Sandsli og Kokstad, Espehaugen og Lønningen.

På 2000-tallet har nye boligområder dukket opp, slik som Råstølen, Skeie, Steinsviken, Søreide og Sandsli. Vedtaket om bybanebygging skjøt fart i planene. Da skinnene kom, materialiserte boligene seg, og enda flere kom på tegnebrettet.

Som grafen under viser, er Ytrebygda dermed bydelen som har hatt brattest befolkningsvekst siden Statistisk sentralbyrå startet å føre opp folketall i bydelene i Bergen i 2001. (Kilde: SSB)

Fortsatt ligger bydelen et godt stykke bak "de fem store", Fana, Bergenhus, Åsane, Årstad og Laksevåg, som alle har passert 40.000. Men veien opp dit har blitt betraktelig mindre de siste 18 årene.

I 2001 bodde det 20.267 mennesker i den sørvestre bydelen. Siden har det økt hvert år, og i 2019 var det blitt 28.943 ytrebygdinger. Det betyr at Ytrebygda er nær ved å ta igjen Fyllingsdalen som Bergens sjette største.

Befolkningsveksten til Ytrebygda i perioden er altså på nærmere 42 prosent på disse 19 årene, den prosentvis største veksten i Bergen.

Nærmest kommer Fana, som har 34 prosent økning i samme periode. Fana har nå 42653 innbyggere og har de siste årene vært Bergens største bydel.

Målt i antall innbyggere har Fana altså vokst mest, mens Ytrebygda har den prosentvis høyeste veksten i befolkning på 2000-tallet.

Ytrebygda har også den klart største andelen barn og unge av bydelene. Andelen beboere under 20 år er på hele 29 prosent, som er klart mest i Bergen, noe grafen under viser:

Og det er ingenting som tyder på at befolkningsveksten i søndre bydeler kommer til å stoppe opp med det første. Ihvertfall om vi skal dømme ut fra andelen boliger til salgs i bydelen. I skrivende stund selges nesten annenhver bolig, (44 prosent) i Bergen i Fana og Ytrebygda, ifølge Finn.no.

Så gjenstår det å se hvor mange år det går før Fyllingsdalen blir forbigått i konkurransen om ikke å være nest minst i Bergen.

– Skal du henge med hodet og deppe, eller gjøre noe med det?

Sa opp jobben, ble forfatter og skulle laste bilen med bøker til turnéen. Så kom korona. Nå kjører Tor rundt omkring og lager podcast i stedet.

Bobilturistene: Endelig gode nyheter, eller for tidlig å åpne opp?

Nå håper campingplassene at bobilturistene skal komme tilbake og redde stumpene av sesongen. Men potensialet for smittespredning bekymrer.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten