– Det er et uvanlig komplisert tariffoppgjør, med stor avstand mellom partene, sier Tor Arne Gangsø, arbeidslivsdirektør i KS, i en pressemelding.
Arbeidstakernes organisasjoner brøt forhandlingene fredag, halvannet døgn før fristen ved midnatt lørdag. Det kan bety storstreik i kommunene denne våren.
KS forhandler med fire forhandlingssammenslutninger som representerer 41 forbund i LO, Unio, YS og Akademikerne. Samtlige brøt forhandlingene fredag.
LO Kommune, som representerer 190.000 medlemmer, krevde økt kjøpekraft gjennom sentrale tillegg, i tillegg til kompensasjon for mindrelønnsutvikling.
– Vi er skuffet over at vi ikke greide å nå fram til enighet. Vårt krav er et lønnsløft for alle og det var det ikke mulig å få til. For oss er det viktig å løfte hele laget og sette de lavest lønte først. Det får vi til med like kronetillegg og et solidarisk og rettferdig oppgjør. Vi har sagt at vi vil øke medlemmenes kjøpekraft, og det kravet holder vi fast ved, sier LO-kommunes leder Mette Nord.
Mot streik
Forhandlingene ble brutt halvannet døgn før fristen gikk ut ved midnatt. Oppgjøret går nå til mekling hos riksmekleren. Meklingen har frist midnatt natt til 23. mai. Lykkes man ikke å nå fram til enighet der, kan det være storstreik fra 24. mai.
– Vi har vært løsningsorienterte, men i år er det viktig med et godt oppgjør for våre medlemmer. Arbeidsgivers tilbud var ikke godt nok, sier Tonje Leborg, som leder Akademikerne kommune.
De viser til at kommuner sliter med å rekruttere og beholde høyt utdannede, og Akademikerne mener at lønnsgapet mellom offentlig og privat sektor er for høyt.
– Norsk økonomi går godt. I tillegg står vi overfor store kompetansebehov i kommunene. Kombinert med høye priser er det både rom og behov for et godt lønnsoppgjør, for å sikre at kommunene kan rekruttere og beholde dyktige folk med høy kompetanse også i konkurranse med privat sektor, sier Leborg.¨
For lite penger
Unio-leder Steffen Handal sier rammen KS kom med ble for liten.
– Avstanden ble for stor. KS la alt for lite penger på bordet, og rammen ble dermed for liten, sier Handal til Unios hjemmeside.
– Vi har vært tydelige på at vi må ha reallønnsvekst og kompensasjon for etterslepet. Med så stor avstand i tilbud og krav har det ikke noe for seg å forhandle videre, konkluderer Handal med.