fanaposten.no

Sverre Lunde Pedersen sto for Norges største idrettsbragd i 2022. Han ble OL-mester sammen med Hallgeir Engebråten og Peder Kongshaug. Her feirer de like etter målpassering, mens de russiske motstanderne fortviler i bakgrunnen. Foto: Ashley Landis

Bragdenes år

OL-medaljer, EM-medaljer, kongepokaler, verdensrekorder og enda større: triumfer i lokaloppgjør. 2023 på sportsfronten i Bergen sør handlet først og fremst om å vinne fra et vanskelig utgangspunkt.

Nyheter · Publisert 12:00, 31 des 2022

På tradisjonelt vis har vi kåret årets ...

A

Avskjed: Alt avhenger av tid og sted. Men et mer spektakulært farvel enn Fanas fotballkaptein Mats Walbergs sorti har vi aldri sett. Han la opp en liten time før åpningskampen i serien.

Foto: Roy Ellingsen, arkiv

B

Banebrytende: Tresteg og maraton høres ut som en øvelseskombinasjon fra antikkens tid, men for Gneist-utøver Monika Benserud er det helt naturlig. – Planen er å restarte kroppen med noe helt annet, forklarte hun til Fanaposten.

C

Comeback: «Livet er litt mer i vater når Sofie Vinde Norum spiller på venstrekanten», skrev Fanaposten da lynvingen fra Østlandet gjorde et gjestespill i rød drakt i vår. Så la hun opp igjen i sommer.

Foto: Roy Ellingsen

D

Debutant: Kickbokser Martine Solli gikk inn i sesongen med en fjern drøm om å kvalifisere seg til EM. Hun avsluttet den med å bli europamester i fullkontakt. – Uansett hva som skjer, kan jeg gå stolt i graven, sa hun.

E

Ekstrem: Gneist-spiss Sondre Sæverås er kjent for at han nesten ikke er involvert i spillet, men scoret likevel 27 mål på 25 kamper denne sesongen. Tenk da hvor bra det blir i 3. divisjon til våren, der han nesten garantert kommer til å ha ballen enda mindre.

 

F

Føniks: All respekt for fabeldyr fra egyptisk mytologi, men ingen fugl har reist seg like raskt fra asken som det Fana Bueskytterklubb gjorde etter at klubbhuset deres og det meste utendørsutstyret brant ned til grunnen i påsken. Noen måneder senere var de igjen herrer i eget hus.

G

Gjennombrudd: Det var to ting som gjensto for Bjarg, to motstandere de hadde kjempet for å matche i så mange år. I høst slo de både Lysekloster og Fana, i løpet av en uke. – Gåsehud, sa kaptein Arvid Austevoll.

 

H

Hegemoni: Fana har vært byens beste håndballag på damesiden en stund nå. Derfor var det en stor strek i regningen da de rotet seg bort mot Tertnes i seriekampen i høst. Heldigvis tok de hegemoniet tilbake en uke senere, i cupen på bortebane. Det er duket for en knallhard og kanskje ikke så fair kamp om den tittelen i 2023 også.

 

Foto: Roy Ellingsen

I

Idrettspolitikk: Lokalpolitikere i Bergen pleier å sky idretten som pesten. I januar begynte det for alvor å brenne under byråd Endre Tvinnereim, som i februar ble byttet ut med Linn Katrin Pilskog. Da ble det kakefest i de fleste av byens idrettslag.

J

Jubileum: Både Søråshøgda Sjakklubb (10 år) og Kalandseid Idrettslag (60 år) har feiret runde dager i år. Begge fortjener hyllest for å gjøre jubileene sine til en fest for hele klubben, spesielt de yngste, og ikke bare en lunsj, der voksne spiser tørre snitter.

K

Komet: Alle lesere av Fanaposten har kjent til Sigurd Henriksen og hans kvaliteter og talenter lenge, men at han skulle dundre til og slå verdensrekorder på løpende bånd denne høsten, er selv vi imponert over.

 

Foto: Reidar Langkjær

L

Latterlig: Kommunal sendrektighet og tullete regler gjorde at Bjarg måtte begynne byggingen av sin nye idrettshall, lenge før finansiering eller kommunale vedtak var i orden. Derfor står det i dag en umotivert betongsåle midt på parkeringsplassen ved Stavollen.

Foto: Roy Ellingsen

M

Mesterlig: Fra livløs i en grøft til olympisk mester på ni måneder. Ingen kommer tilbake fra tilbakeslag på samme måte som Sverre Lunde Pedersen. Det skulle på ingen måte være mulig, men Fana-løperen fikset det. Selvfølgelig gjorde han det.

 

Foto: Sue Ogrocki

N

Nødløsning: Lagidrett handler om å utrette ting sammen, om opprykk og nedrykk, seier og tap. Likevel klarte fotballforbundet å sende 3. divisjon for damer til seriestart med kun ett formål; å unngå å komme på nedre halvdel av tabellen. Ingen rykket opp fra dette nivået i 2022. Måtte det aldri skje igjen!

 

O

Opprykksfest: Damelagene til Bjarg (bildet) og Smørås og herrelagene til Gneist, Smørås, Sædalen, Fana 3 og Minde 2 sørget for at det ble riktig trivelig å være fotballspiller i store deler av Bergen sør denne høsten.

 

Foto: Roy Ellingsen

P

Politikersvar: Haugesund-trener Jostein Grindhaug var tydelig imponert etter at laget hans hadde diltet etter en suveren Fredrik Fosse-Iversen under cupkampen på Nesttun. – Han var god han, sa Grindhaug, før han tok seg kjapt inn igjen: – Men det var det mange som var!

 

Foto: Roy Ellingsen

Q

Quick-fix: Ansgar Kalvenes måtte gi seg som Smørås-trener etter opprykket til 4. divisjon. Inn kommer Espen Birkeland, som uansett har vært sjefen for det meste som har skjedd med det laget i mange år. Problemet nå er å erstatte Birkeland på banen.

R

Retrostemning: I begynnelsen av desember kom barfrosten. Da flyttet skøytegruppe i Fana treningen sin fra Slåtthaug kunstisbane til det gamle hjemmet på Lilletvedttjørna. – Når det er skikkelig is, er det bare rett ut og sette i gang. Det er alltid gøy når det er is på vannet, sier skøyteløper og banemester Bo Oscar Lilletvedt.

 

S

Speaker: Da Fana arrangerte kvalifisering til nasjonalt seriespill for 16- og 18-åringer, stilte elitelagets Nora Hagerup som speaker. Men hun var ikke så fornøyd med alle de lange navnene dagens ungdommer har. «Kan ikke alle bare hete Nora Hagerup?» undret hun. Fanaposten vil anføre at det ville vært en noe upraktisk løsning.

T

Timing: Alt kommer an på timing, sies det, og ingen kan i hvert fall klage på Håvard Lorentzens evner til beregning. Én pallplass i løpet av året ble det i individuelt løp, og det var 1000-meteren i OL. Han røsket også med seg sammenlagtbronse i VM og et VM-gull i lagsprint!

Foto: Sue Ogrocki

U

Unnskyldning: Da Sverre Lunde Pedersen sto på toppen av seierspallen i OL, brøt leder Hans R. Dankertsen ut i tårer foran TV-en. Forklaringen må han dog lenger ut på landet med: – Du vet, jeg er gammel blomsterdekoratør, så jeg bryter sammen, bare jeg ser en blomsterbukett!

V

Varig: Rekorder blir slått, men medaljer og pokaler varer evig. Pål Haugen Lillefosses norgesrekorder i stav er kanskje de største prestasjonene, men det som blir husket når 2022 er i bakspeilet, er bronsemedaljen fra EM og kongepokalen, uansett hva sportssjef Gisle Ellingsen måtte si.

Foto: Javad Parsa

W

Weltklasse: 2022 var året Europa kom til Fana og Fana til Europa. Seieren over det tyske storlaget Buxtehude, som sendte Fana til gruppespillet i European League, blir stående som enda en bragd i håndballens utrolige utvikling i Fana IL.

Foto: Bjørn Erik Nesse

X

X-ray: Forsikring er kjekt å ha, også for idrettsutøvere. Røntgen- og tannlegeregningene til Fana-kaptein Vebjørn Høynes hadde ellers vært astronomiske etter at han fikk ommøblert både tannstillingen og resten av ansiktet i toppkampen mot Brodd på Nesttun.

 

Y

Ydmykhet: Da Bjarg vant en imponerende 1-0-seier over Brodd i Stavanger i mai, slo trener Torbjørn Birkelund fast at det var mest på grunn av en prikkfri plan fra treneren.

Foto: Ole Sebastian Rolland

Z

Zlatan-faktor: Fana-spiss Tim Nilsen fikk sitt pass påskrevet av treneren, fordi han bare scoret Zlatan-inspirerte mål første halvdel av sesongen. I høst ladet han om og scoret vesentlig flere drittmål, slik at han ble toppscorer i hele 3. divisjon.

Foto: Roy Ellingsen

Æ

Ærlig: Eliteseriens toppscorer, Aurora Hatle, har etter en mangeårig modningsprosess blitt nådeløst ærlig med seg selv: – Jeg må skyte mye, hvis det skal være noen vits å ha meg på banen.

Ø

Øredøvende: Han tapte kanskje beltet, men ingen som var der kommer til å glemme stemningen da Raymond Gaassand Straume marsjerte inn til sin proffkamp i Fana Arena.

Foto: Roy Ellingsen

Å

Årsbeste: Idrettslagene i Bergen sør er uoffisielle norgesmestere til å søke legater, stipender og fond om støtte, men Bjarg dro i land årets største fisk; 15 millioner kroner til ny idrettshall. Det gikk et gisp igjennom styret i idrettslaget da summen ble kjent.

Brannvesenets nye superverktøy var avgjørende på Kokstad

Natt til lørdag brøt det ut brann i et industribygg på Kokstadflaten. Mye røyk gjorde slukkearbeidet vanskelig. Da kom de spesialbygde robotene godt...

Bli med inn i ungdommene sin egen hule: – Her spiller det ingen rolle om folk er forskjellige

KlubbRÅyale åpnet for fem år siden som et tiltak for å forebygge gryende problemer i ungdomsmiljøet. En stor opphopning av ungdommer på Lagunen...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten