– Jeg trodde det skulle være tavleundervisning om politikk. Men det var det ikke, sier Annbjørg Gangsøy Borge.
Navnet skjemmer ingen. Faget «Demokrati i praksis» kan nok høres ut som nok et samfunnsfag med undervisning om vår samfunnsmodell. Men legg vekt på «praksis», og du får et bedre inntrykk av hva faget handler om.
Fredag var inngangshallen på Slåtthaug fylt opp av elever i kø for å kjøpe kaker og muffins. Det var elevene på valgfaget selv som hadde bakt, og etter matpausen forsvant omtrent hver smule.
– Poenget med faget er å spre informasjon og sette fokus på de glemte krisene i verden. Kakesalget bare hjelper å skaffe penger, sier Annbjørg, Mina Amble Bøe, Embla Gjerstad Fauske og Ingrid Digranes.
Samtidig prøver de å gjøre medelevene opptatt av de glemte krisene rundt omkring i verden.
– Men de er nok mest opptatt av kakene. Derfor passer vi på å gi de en flyer med informasjon, sier de.
– Litt senere i dag kommer Leger uten grenser for å hente pengene og snakke med oss, legger de til, stolt.
Tre prosjekter
Elevene i klassen er delt inn i tre grupper og samler inn til tre ulike glemte kriser, etter opplegg fra Leger uten grenser. Gjengen vi snakker med skal gi pengene til et prosjekt om malaria.
– Det er et veldig stort problem i afrikanske land, og de mangler tilgang på medisiner, sier Mina.
Også barnedødelighet i Pakistan står på agendaen. Katastrofer som havner i skyggen når terror, flyktningkriser og Syria-konflikt fyller nyhetsbildet.
– 530 barn dør hver dag i Pakistan, og det finnes ikke nok kvalifisert helsehjelp, forteller Andrine Borkner mens hun selger unna de siste muffinsene til medelevene.
En tredje gruppe har HIV/Aids som tema.
– 70 prosent av barn med HIV dør før de er to år. Samtidig mangler de tilgang på behandling i de landene de bor i, sier Hannah Gravdal.
Les mer om de glemte krisene her
Gir motivasjon
Slåtthaug er en av få ungdomsskoler som tilbyr dette faget som valgfag. Målet med dette og andre praktiske valgfag, er å gi elevene mer motivasjon til skolearbeidet.
– Man så for noen år siden at mange åttendeklassinger slet med å motivere seg for teoretisk undervisning. Derfor ble det innført et utvalg av nye, praktiske valgfag, og skolene kunne selv velge hvilke fag. Vi var en av få skoler som valgte «Demokrati i praksis», sier lærer Marianne Støle Nilsen.
Det har vært et vellykket valg. Elevene lærer om menneskerettigheter og demokratiske verdier. I løpet av året skal de selv sette en sak på agendaen, spre informasjon og samle inn penger. Målet i læreplanen er å «identifisere brudd på menneskerettigheter, og bruke ulike metoder og kanaler for å protestere mot dem».
– Noe av det første vi gjorde var å dra til Rafto-huset for å lære om demokrati. Vi tar for oss både internasjonale og helt lokale temaer. For eksempel har vi også om elevdemokrati, medvirkning og mulighet til å påvirke avgjørelser på skolen, sier Støle Nilsen.
Resultatet blir både gode kaker, penger til viktige formål og nye, samfunnsengasjerte borgere.
– Vi blir veldig engasjert. Det er kjempespennende å jobbe slik, og vi bruker av vår egen fritid for å hjelpe saken. Forrige uke var det planleggingsdag, da var vi på Torgalmenningen og delte ut 100 flyers, sier Annbjørg, Mina, Embla og Ingrid.
LES FLERE: NYHETER