fanaposten.no

BKK og borettslagene kaster seg på elbilboomen

Lite snø i fjellene ga nedgang i kraftproduksjonen, men elektrifiseringen går fortere for BKK.

Nyheter · Publisert 12:50, 2 nov 2019

BKK presenterte tallene for tredje kvartal denne uken. De preges av den dårlige kombinasjonen av lavere priser og lavere kraftproduksjon. BKK har et resultat på 142 millioner kroner for tredje kvartal 2019, som er 171 millioner mindre enn tredje kvartal i fjor, skriver de i en pressemelding.

– I år var det lite snø i vestlandsfjellene, som førte til en forsiktig produksjon for BKK gjennom sommeren og tidlig på høsten. Lavere priser i år henger sammen med at det har vært mer tilgang på kraft i Norden, samt at det er levert lavere priser i omkringliggende markeder. Spesielt har lave gasspriser preget det kontinentale kraftmarkedet, sier konsernsjef Jannicke Hilland.

Momentum for el

Samtidig opplever selskapet stor interesse for ladeplasser for biler og elektrifiseringsløsninger på byggeplasser, der de søker løsninger som erstatter fossil energi med strøm. Her ser BKK et marked de vil vinne.

«BKK har en ambisjon om å bli størst i Norge på elektrifisering», står det i pressemeldingen. Ladeplasser i privat regi er et av punktene de jobber med.

– Vi opplever stor interesse for ladeplasser. Det er tydelig et økende behov for å legge til rette for lading i boligsamvirker, og i Bergen har vi nå satt i gang et samarbeid med BOB, sier Hilland.

Selskapet skal nå ansette en ny leder for elektrifisering av havbruk.

– Det er motiverende å være et fornybarselskap der vi kan kombinere gode klimatiltak med lønnsom forretning. Grunnlaget for vår satsing på elektrifisering er vannkraften vi produserer. Det er en fantastisk ressurs som gir oss en unik posisjon i forhold til andre land, sier Hilland.

Utslippsfrie byggeplasser

Byggebransjen er ikke kjent som et miljøfyrtårn, men det har BKK tenkt å hjelpe dem med å endre.

– Vi vurderer både batteriløsninger og midlertidige transformatorer for tilkobling til strømnettet. Det er tidlig i prosessen, men vi har tro på at det ligger spennende muligheter her fremover, sier Hilland.

Fjernvarme er også et felt de ser på i denne sammenhengen.

– Når utbygger velger å bruke fjernvarme i byggefasen, reduseres utslipp av klimagasser. Det blir renere luft og mindre støy på byggeplassen. Vi opplever at fjernvarme er attraktivt for utbyggerne, sier Hilland.

Svingende resultater

Konsernsjefen har is i magen med tanke på det forverrede kvartalsresultatet.

– BKKs inntjening er i stor grad basert på produksjon av vannkraft. Usikkerheten som er knyttet til væravhengig energiproduksjon og markedsavhengig kraftpris medfører svingninger i konsernets økonomiske resultat. Økt effektivitet i underliggende drift sikrer et bra resultat i en periode med lavere kraftpriser. Vi har en offensiv satsing på forbedring og utvikling av både kjernevirksomheten og ny forretning, sier konsernsjef Jannicke Hilland.

BKK produserte 1258 GWh vannkraft i tredje kvartal 2019, som tilsvarer årsforbruket i 62.900 eneboliger. Produksjonen er redusert med 18 prosent fra samme kvartal i fjor.

Nesttun-eid selskap hjelper newyorkere under pandemien

Donald Trump har sendt det militære hospitalskipet USNS Comfort til New York for å hjelpe med koranepidemien. Plasthallene ombord er levert av...

Jan har permittert moren og sønnen: Driver torget mutters alene

Familiebedriften på torget er "still going strong". Torghandler Jan Monsen merker at mange vil sende blomster om dagen.

Byrådet legger frem tiltakspakke for næringslivet

Byrådet legger frem en egen tiltakspakke som skal hjelpe næringslivet i Bergen i koronakrisen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten