fanaposten.no

Trine Lindborg (Ap) er ordfører i Bjørnafjorden kommune. Vegvesenet har nå gått ut med anbud på bygging av bomstasjoner til E39-prosjektet.

Bjørnafjorden-ordføreren vil ha møte om Nordvik-bompenger

Bjørnafjorden kommune har bedt om et møte med Bergen, fylket og vegvesenet. Tema: Bompenger på sideveiene til ny E39.

Nyheter · Publisert 20:47, 16 sep 2021

Bomstasjonene som skal settes opp på sideveiene til ny E39 vil merkes hardt på lommeboken til folk bosatt i grenseområdene mellom Bergen og Bjørnafjorden.

Fanaposten har tidligere fortalt om konsekvensen for folk bosatt i Nordvik, der mange har jobber, fritidstilbud og nærbutikk på Os-siden. Kristine Hove fortalte at hun fryktet en bom-utgift på over 60.000 i året, fordi hun er avhengig av å krysse grensen flere ganger dagen til jobb og stallplassen.

Ordfører i Bjørnafjorden, Trine Lindborg (Ap), er klar på at hun ønsker fritak for bompenger for berørte beboere på sideveiene.

– Dette har vi gjort et vedtak på i kommunestyret. Vi ønsker å følge opp det som kommer frem i stortingsproposisjonen. Der står det at en skal jobbe for å skjerme de som ikke har nytteverdi av veiprosjektet, i dette tilfellet Nordvik og Søfteland/Kalandseid, sier Lindborg til Fanaposten.

Det var BA som først omtalte denne saken.

LES OGSÅ: Har lyst ut anbud på bygging av to bomstasjoner

Ber om møte

Bjørnafjorden kommunestyre gjorde i juni vedtaket om å be om at bomstasjonene ikke kommer opp på sideveiene. Subsidiært ønsker de en ordning som fritar bygdene Kalandseid/Søfteland og Nordvik for bompenger.

En løsning for å få til dette er kan være en tomboms-løsning, der bilister må passere begge bommene for å bli belastet.

"Grunngjeving for dette er at innbyggarane i desse områda ikkje vil ha nevneverdig bruksnytte av ny E39 i kvardagen og ei bominnkreving vil kunne vere ein vesentleg innskrening av innbyggarane si deltaking i aktiviteter i lokalsamfunnet", står det i vedtaket fra Bjørnafjorden kommune.

Kommunene og fylket har fått oversendt et forslag til takst- og rabattstruktur fra Vegdirektoratet som de skal gi uttalelse til. Signalet fra staten er at de ønsker standariserte bomprosjekter, og ikke lokale særordninger.

Bergen bystyre har ikke tatt stilling til saken, og byråd Thor Haakon Bakke sier at saken ligger til forberedelse hos byrådet.

Nå ønsker Bjørnafjorden å samle Bergen kommune, Vestland fylke og Statens vegvesen til et møte for å løse floken. Ifølge Lindborg har de foreslått at det gjennomføres 29. september, men datoen er ikke spikret.

– Møte må vi ha. Vi tenker det er naturlig å snakke med de andre partene. De kjenner jo til vedtaket vi har gjort, men vi vil gjerne bidra med vår lokale kunnskap inn mot de beslutningene de skal ta, sier Lindborg.

Fylket sier nei

Vestland fylke sa i fjor nei til å utrede bomfrie sideveier. Daværende samferdselsminister Jon Georg Dale inviterte fylket til å vurdere dette, men forslaget fikk ikke flertall i fylkestinget.

Fylket står som garantist for et bompengelån på 3,5 milliarder. Dersom bompengeinntektene blir lavere enn forventet, kan fylket ende opp med å måtte betale regningen selv.

Den sjansen ville ikke flertallet i fylkestinget ta. Til BA sier fylkesordfører Jon Askeland (Sp):

– Vi har den største sympati med det innbyggerne i Nordvik nå opplever, og kommunene har reist denne problemstillingen overfor staten, i sine innspill til vedtaket bak Svegatjørn-Rådal-prosjektet. Vi kan ikke sette vårt garantiansvar i spill ved å ikke få inn de bompengene vi har regnet med.

Han sier fylket avventer å fatte vedtak i saken til de har gjennomført møtet med Bjørnafjorden, Bergen og Statens vegvesen.

Bronse i uoffisielt NM

– Vi er Bjarg, de er Vålerenga. Å slå dem – og være spillemessig helt på høyde – er i seg selv en opplevelse.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten