fanaposten.no

Leder ved smittevernkontoret i Bergen, Egil Kaberuka-Nielsen, etterlyser et nasjonalt system for å spore koronasmitte mellom kommuner. Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix

Bergen reagerer: Norge har ikke et nasjonalt system for smittesporing

Det er behov for et nasjonalt system for smittesporing, mener lederen for smittevernkontoret i Bergen, Egil Kaberuka-Nielsen.

Nyheter · Publisert 17:37, 25 jul 2020

Personer som tester positivt på koronaviruset er pålagt å gi beskjed til nærkontakter. Men det er ikke krav om at kommunene må samarbeide om å spore smitten.

– Smitten stopper ikke ved kommunegrensene, sier lederen for smittevernkontoret i Bergen, Egil Kaberuka-Nielsen til Bergens Tidende.

LES OGSÅ: En person har fått påvist korona i Bergen

Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter at det ikke finnes et nasjonalt system for smittesporing.

– Det er ingen garanti for at en kommune får beskjed, men vi har anbefalt at kommunene informerer hverandre, sier overlege Tone Bruun ved FHI.

Det var registrert 9.092 tilfeller av koronasmitte i Norge ved midnatt natt til lørdag, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: 900 testet for korona i Bergen - Ingen er smittet

Dette er en økning på sju tilfeller siste døgn. De siste to dagene er økningen på 30 tilfeller.

Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og viser en foreløpig oversikt.

I alt tre personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Det var fredag registrert 255 døde som følge av sykdommen.

LES OGSÅ: En av tre nordmenn som får korona er smittet i utlandet

(©NTB)

Fakta om koronautbruddet i Norge

* 255 koronadødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Aldersgruppen med flest dødsfall er personer som er 80–89 år gamle, og 53 prosent av alle døde er kvinner. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.

* 9.088 personer har fått påvist smitte av koronaviruset, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) fredag.

* Gjennomsnittsalderen til dem som har fått påvist smitte, var torsdag 45 år. Det er 4.522 menn som har fått påvist smitte, og 4.566 kvinner.

* Smittetallet, det vil si hvor mange en smittet person smitter videre, beregnes til å være under én. FHI tok i bruk en ny metode for å beregne smittetallet 1. juli, men et lavt antall registrerte smittede gjør beregningene usikre. Fra 20. april 2020 og inntil utgangen av juni var smittetallet estimert til 0,7.

* 3 koronapasienter er i dag innlagt på sykehus. Det er like mange som dagen før.

* Pasientene fordeler seg slik på helseregionene: Helse sør-øst 3.

* Én pasient fikk på fredag behandling i respirator. Antallet er uforandret fra dagen før.

* I alt 226 pasienter hadde fram til torsdag vært innlagt på intensivenhet.

* 420.528 personer var fram til torsdag testet for koronavirus i Norge. 8.712 av de har testet positivt, altså 2,2 personer per 100 testede.

* Fra den 1. april gikk FHI over til å hente tall på testede fra MSIS labratoriedatabase, som er en hovedgrunnen til forskjell i antall positive tester og antall bekreftede smittede.

Leder: Stenging av Sætervegen

Mandag ble Sætervegen stengt for all gjennomkjøring like ved krysset i Fanavegen. Frem til november skal entreprenører på oppdrag fra utbygger Bonava...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten