fanaposten.no

Belgia sin statsminister, Sophie Wilmes, informerer om koronasituasjonen i landet. Foto: Francois Lenoir, Pool Photo via AP

Belgia kan bli vurdert som rødt i slutten av uken

Nordmenn som er i Belgia blir varslet via tekstmelding.

Nyheter · Publisert 15:45, 28 jul 2020

Belgia vil bli vurdert som «rødt» og få krav om innreisekarantene i slutten av denne uka, dersom ikke smittesituasjonen bedrer seg.

Landet har et smittetall på 27,5 per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, og trenden går oppover, skriver Folkehelseinstituttet.

– Derfor varsler vi allerede nå at Belgia kan komme til å bli markert som rødt i oversikten over land som krever karantene ved innreise til Norge, sier overlege Siri Helene Hauge i Folkehelseinstituttet.

Helsedirektoratet melder tirsdag at de vil sende SMS til norske borgere i Belgia allerede nå for å gjøre oppmerksom på at situasjonen er i ferd med å endre seg. Da statusen for Spania var i ferd med å endre seg forrige uke, gjorde Helsedirektoratet det samme.

Kravet for å bli godkjent som «grønt» og fritatt for innreisekarantene til Norge er maksimalt 20 smittede per 100.000 innbyggere. Belgia lå imidlertid under 20 da forrige vurdering ble foretatt sist torsdag. Landet innførte mandag strengere smitteverntiltak, deriblant at antallet nærkontakter utenfor egen familie skal reduseres til fem per person.

LES OGSÅ: Bergen reagerer: Norge har ikke et nasjonalt system for smittesporing

En karantene vil ikke ha tilbakevirkende kraft for nordmenn som allerede befinner seg i Belgia. Informasjon om en beslutning om å endre landet fra «grønt» til «rødt» vil bli formidlet umiddelbart etterpå.

– Vi legger ellers vekt på de generelle reiserådene; alle bør vurdere om de skal reise. All reise vil kunne innebære en økt risiko for smitte, og situasjonen dit du reiser, kan endre seg raskt. Derfor må alle sette seg godt inn i forholdene lokalt. Spesielt personer i risikogrupper må nøye vurdere reiser, sier Hauge.

LES OGSÅ: En av tre nordmenn som får korona er smittet i utlandet

Leder: Stenging av Sætervegen

Mandag ble Sætervegen stengt for all gjennomkjøring like ved krysset i Fanavegen. Frem til november skal entreprenører på oppdrag fra utbygger Bonava...

- Alle må bidra til mindre trengsel i kollektivtrafikken

Importsmitte og oppstart av studier og jobb etter sommerferien bekymrer Roger Valhammer.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten