fanaposten.no

Barn og unge får trene igjen, men massefestingen får stryk-karakter

– Åpning av idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge er et lite lysglimt i en relativt grå horisont, sa byrådsleder Roger Valhammer mandag. Helgens store utendørsfester kalles uansvarlig.

Nyheter · Publisert 14:40, 3 mai 2021

Bergen kommune åpner for innendørs idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år. Ellers er det ingen koronalettelser i vente de neste ti dagene.

Vippepunkt

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) kan ikke åpne for flere lettelser, ettersom smittesituasjonen i byen fortsatt er alvorlig. Regelen om kun å ha to personer på besøk opprettholdes.

– Åpning av idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge er et lite lysglimt i en relativt grå horisont, sa Valhammer på en pressekonferanse mandag.

Han påpekte at antallet smittede i alderen 13–19 år, som tidligere har vært en utfordring, har gått ned i det siste.

– Vi står litt på kanten av noe. Enten så går det bedre. Eller så gjør det ikke det, og alle vet hva det betyr. Dit ønsker vi ikke å komme. Derfor må vi opprettholde strenge tiltak i Bergen, sa Valhammer.

Begrens nærkontaktene

Medieoppslag de siste dagene fra store utendørsfester i Bergensområdet har fått mange til reagere, og Valhammer oppfordret folk til å begrense antall nærkontakter og møte få mennesker – også utendørs.

– Det går ikke å ha 1.000 stykk sammen i Nygårdsparken, slik vi har hatt i helgen, sa han.

Dagens strenge tiltak i Bergen ble innført 19. april. Det vil fortsatt være munnbindpåbud der det ikke er mulig å holde en meters avstand, besøk i andre husstander vil være begrenset til to personer, og svømmehaller, badeland og lignende må stort sett holdes stengt. Svømmehaller vil kunne åpne for enkelte, blant annet for skolesvømming.

– Det er bedre å møtes utendørs enn innendørs, men smitterisikoen må likevel ikke undervurderes. Vi kan ikke samles 1000 mennesker i Nygårdsparken slik vi så i helgen. Vi må møte færre mennesker og begrense antall nærkontakter, sier Valhammer.

Reglene vil gjelde frem til 12. mai, men byrådslederen sier at de vil følge med og justere underveis dersom det er nødvendig.

Uansvarlig festing

Helsebyråd Beate Husa gikk hardt ut mot helgens festing i parker og friluftsområder i hele Bergen.

– Jeg har forståelse for at man har behov for å møtes, men jeg har ingen forståelse for at man samles i så stort antall som vi har sett i helgen. Det er uansvarlig, og det vil være et smittesporingsmareritt om personer med covid 19 har deltatt på disse massefestene. Faren for liv og helse er ikke over. Vi nærmer oss 17. mai, og uansvarlig festing nå kan sette feiringen av nasjonaldagen i fare. Nå må alle innse konsekvensene av sine handlinger, sier Beate Husa.

Hun sier at smittetallene er betydelig høyere nå enn de var i januar og februar.

– De er mye høyere enn vi er komfortable med, sier hun.

De tre M-ene

Husa trakk frem tre enkle huskeregler som man bør bruke i hverdagen.

– Vi har de tre m-ene; meteren, munnbind og minst mulig mingling. Holder man én meter avstand, helst to, så er man med og begrenser smittespredningen. Bruk munnbind på kollektivtransport, i butikken og andre steder hvor man ikke kan holde forsvarlig avstand. Mingling, da handler det om å begrense antall nærkontakter. Om du teller over hvor mange du møter i løpet av en dag, tror jeg de fleste blir overrasket over hvor mange vi møter. Klarer vi å forholde oss til disse tre m-ene, er vi godt på vei til å redusere smittespredningen, sier Husa.

Kjørte for fort i Birkelundsbakken – belitet seg ikke

En 60 år gammel mann ble i mai i fjor stoppet av politiet for å kjøre for fort i Birkelundsbakken. Mannen var ikke enig, og saken måtte avgjøres i...

Får ja til skjenking: - Nå blir det «dine-in» på Lagunen kino

Som første kino på Vestlandet får Lagunen kino nå skjenkebevilling. Snart blir det middagsservering til filmen!

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten