fanaposten.no

Atle er i risikogruppen. Her får han matbutikken for seg selv

Eldre og andre i risikogruppen vegrer seg for å handle mat i korona-tidene. I en time hver dag får de Extra-butikken på Nesttun for seg selv.

Nyheter · Publisert 12:15, 1 apr 2020

Koronakrisen har resultert i mange stengte butikker og lite folk på Nesttun.

Et unntak er dagligvarebutikken Extra på kjøpesenteret. Men butikksjef Bjarne Larsen merket tidlig at mange av de faste kundene har uteblitt etter at korona-tiltakene satte samfunnet på vent den 12. mars.

- Vi har til vanlig veldig mange eldre som går og handler, men vi merket etter korona-titakene at de ikke lenger var å se i butikken. Jeg vil tro det er fordi de er engstelige for koronasmitte og unngår å oppsøke butikker med mye folk, sier han.

LES OGSÅ: Extra-butikken håper flere vil stjele denne ideen

Sa ja med en gang

I forrige uke kontaktet han senterleder Hanne Bjørvik med et forslag: Hva om vi åpner en time tidligere, og lar folk i risikogruppen få butikken for seg selv den første timen?

- Jeg hadde ikke rukket å snakke ferdig før svaret fra senterlederen kom: Dette gjør vi bare! sier Larsen.

Mandag åpnet han for første gang dørene klokken 08.00 om morgenen. Ved inngangen til butikkene og ved kassene var det kommet opp plakater om at butikken den første timen er forbeholdt eldre og andre i risikogruppen for å få alvorlige sykdomsforløp med Covid-19.

Takknemlig

Budskapet hadde tydeligvis nådd frem. Resultatet er at takknemlige eldre nå dukker opp for å gjøre sine innkjøp i trygge omgivelser tidlig om morgenen.

Onsdag morgen er det stille i butikken, og kun et par kunder er innom for å gjøre innkjøp. En av dem som handler er tidligere postmann Atle O Nilsen.

- En helt super ordning. Ikke bare er jeg gammel, nå er jeg også i den såkalte risikogruppen. Og jeg er tidlig oppe uansett. Så det er veldig bra å komme hit og få butikken nærmest for meg selv, sier han.

Han har nettopp gjort dagens innkjøp uten å måtte være redd for å bli smittet av andre handlende.

- Dette er helt utrolig. Uten dette måtte vi fått andre til å komme og handle for oss. Selv har jeg aldri gått i butikken når det er mye folk. Nå kan jeg gå hjemmefra litt over halv ni og nærmest få butikken for meg selv, sier han.

De butikkansatte har fått mye god respons fra takknemlige kunder i risikogruppen.

- Det ble veldig godt mottatt. Det var tydelig at budskapet har nådd frem, for det har vært jevnt med folk i butikken i denne timen de morgenene vi har gjort det, sier butikksjef Bjarne Larsen, og anslår at det er rundt 20-30 kunder har besøkt butikken på morgenen mandag og tirsdag.

- I dag har det vært litt roligere. Men folk er strålende fornøyd med at vi gjør dette, legger han til.

Uunnværlige

Butikken fører ikke noen kontroll med at de som handler virkelig er i risikogruppen. Men Larsen synes det er viktig at det blir respektert at butikken er forbeholdt denne gruppen i en time.

- Og det tror jeg nok det blir, sier Larsen.

- Vi står ikke ved inngangen og krever legeattest av folk, men i solidaritet med folk som er ekstra utsatt så tror jeg andre holder seg unna akkurat denne timen.

Extra-butikken har for øvrig begynt å tilby hjemkjøring av varer til eldre kunder som har problemer med å komme seg i butikken. Et problem er at løsningen er basert på Vipps eller Coopay, som er digitale tjenester som mange i denne gruppen ikke har.

LES OGSÅ: Butikksjefen kjører varene hjem til kundene

Strekker seg langt

Extra Nesttun føyer seg inn i rekken av butikken som strekker seg langt for å hjelpe kundene i den vanskelige tiden. Tidligere har Fanaposten skrevet om Extra Sædalen, som pakker varene på bestilling fra kunder og setter dem utenfor butikken. På Butikk Buena i Lysekloster kjører butikksjefen egenhendig matvarene hjem til kundene.

- Selv merker vi at det er mindre folk enn vanlig, som nok henger sammen med at vi ligger inne på et kjøpesenter. Og kjøpesentrene merker jo jevnt over mye mindre besøk nå i disse tider, sier Larsen.

Partilagene med felles opprop om penger til ungdomstilbud

Lokallagene til fem politiske partier har forfattet et felles brev til byrådslederen og ordføreren etter fredagens oppslag i Fanaposten

Solveig arrangerer, organiserer og kaster lengst

Noen måneder på etterskudd kunne endelig Solveig Fredriksen gå i ringen og kaste diskos med tellende resultat.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten