fanaposten.no

Astrid har plukket boss i 17 år

Astrid Børve fikk lørdag selskap av mange på den daglige turen i Arboretet. – Jeg begynte å rydde her i 2001, sier den iherdige ildsjelen.

Nyheter · Publisert 13:54, 24 apr 2018

Astrid Børve bor i nabolaget til Det norske arboretet på Milde. I 17 år har hun plukket boss her, og det tar visst aldri slutt på nytt boss.

– Jeg er ute på tur i arboretet hver eneste dag, og hver dag plukker jeg med meg boss som jeg finner på min vei, sier hun.

Hun begynte å plukke boss i 2001 i Søre Mørkevågen.

– Jeg så at det lå og fløt boss inn fra sjøen, og det var store mengder. Jeg bor jo her ute, og tenkte at jeg måtte gi noe tilbake for at jeg har et så flott turområde som jeg kan bruke hver eneste dag, forteller Astrid Børve.

BOF bistår

Denne lørdagen får hun selskap på sin daglige tur. Fana og Ytrebygda Venstre har skrevet kontrakt på at de skal rydde i Søre Mørkevågen i tre år fremover.

Lokallaget har invitert med seg folk til ryddeaksjon med oppmøte i Grønneviken. Der stiller også Gudrun Fatland fra Bergen og Omland Friluftsråd (BOF) og holder en orientering om strandryddeaksjonen.

– Vi har fått penger fra Miljødirektoratet til å bidra til innsamling og håndtering av eierløst marint avfall. Strandryddeaksjonen er viktig, og vi kan bidra med hjelp. Om noen ønsker å planlegge en større aksjon eller rydde på et vanskelig tilgjenglig område, bistår vi gjerne med koordinering og eventuelt henting av det marine avfallet med båt eller helikopter etter avtale i forkant av ryddeaksjonen, sier Fatland, som er prosjektleder i BOF for marint avfall.

- Folk er blitt flinkere

Det er ikke nødvendig med verken båt eller helikopter når Astrid Børve og gjengen fra Fana og Ytrebygda Venstre skal plukke boss i Søre Mørkevågen.

– Jeg vet ikke om vi finner så mye boss, for jeg har vært ganske grundig. Sist jeg plukket her ute var vel på tirsdag eller onsdag, smiler Astrid Børve.

Hun forteller at det til å begynne med var ganske mye avfall langs veier og stier i arboretet.

– Spesielt etter at kafeen åpnet var det en del som bare kastet fra seg pappkrus og papir der de hadde tatt seg en pause. Nå er det faktisk blitt mye bedre. Jeg tror terskelen for å kaste boss blir høyere når folk ser at det er ryddig og pent. Men strendene er jo bare blitt verre med årene. Jeg tror nok at 95 prosent av det jeg plukker i strandkanten er plastikk. Det er jo helt forferdelig, sier hun.

Eksperiment

Hun er veldig glad for at Fana og Ytrebygda Venstre har skrevet kontrakt for å være med på ryddingen.

– Det er veldig positivt at flere vil være med og rydde. Slik burde alle tenke. Dersom alle som gikk tur hadde en liten pose i lommen, og plukket med seg tre ting når de var ute, ville det hjelpe utrolig mye, sier Astrid Børve.

Hun fant en gang en helt ren brødpose som lå midt på turveien i arboretet. Den lot hun ligge.

– Jeg ville se hvor lenge den ble liggende før noen plukket den opp, og gikk bevisst forbi den. Etter én måned lå posen fremdeles der, og da tok jeg den med meg. Folk er ikke flinke nok til å ta med seg sitt eget, eller andres boss. Det kan de godt gjøre noe med, sier Børve.

Flaskepant

Ute i Søre Mørkevågen ser det veldig rent og pent ut, mye takket være Astrid.

Når ryddegjengen som er ute begynner å kikke litt, finner de et gammel gummidekk, plasttau og isopor. Mye isopor.

– Jeg tror limet som brukes til å binde isoporkulene sammen går i oppløsning. Dermed blir de lette isoporkulene spredd for alle vinder, sier Knut Grønsdal fra Fanahammeren.

Han og konen Tina så at det skulle være ryddeaksjon, og la lørdagsturen til arboretet.

– Vi har vært på Korsneset og ryddet tidligere. På sørsiden ligger det åpent til og det kommer veldig mye boss rekende med havstrømmene som treffer land akkurat der, forteller Knut Grønsdal.

Han undrer seg hvorfor Norge er nesten enestående i Europa når det gjelder innføring av pant på flasker.

– EU, som er så opptatt av direktiver, burde jo innføre panteordning på plastflasker. Vi ser jo også at importen av brus og øl heller ikke omfattes av pant, og med all netthandelen vi har fått på grunn av sukkeravgiften, importeres store mengder med brusbokser som det ikke er pant på. Ikke bare er det konkurransevridende, men det blir mer forurensing av det, sier Grønsdal.

Ryddegjengen som var ute lørdag i regi av Fana og Yterbygda Venstre fant mange sekker med boss. Etter ryddeaksjonen samlet alle seg i Grønneviken for å spise pølser og drikke kaffe. Til alt overmål så værgudene i nåde til rydderne som kunne ta helg med god samvittighet.

Bli med og rydd

Torsdag 3. mai oppfordrer vi alle bedrifter, idrettslag, foreninger, skoleklasser, barnehager og enkeltpersoner til å bli med på Hold Fana og Ytrebygda Rent. Sett av en time eller to denne dagen, og gå ut og rydd i nærmiljøet ditt.

Fanaposten har opprettet et arrangement på Facebook som heter "Hold Fana og Ytrebygda Rent". Der kan du melde din interesse, dele bilder og tips om boss og bossaksjoner. Følg lenken her.

– Skal du henge med hodet og deppe, eller gjøre noe med det?

Sa opp jobben, ble forfatter og skulle laste bilen med bøker til turnéen. Så kom korona. Nå kjører Tor rundt omkring og lager podcast i stedet.

Bobilturistene: Endelig gode nyheter, eller for tidlig å åpne opp?

Nå håper campingplassene at bobilturistene skal komme tilbake og redde stumpene av sesongen. Men potensialet for smittespredning bekymrer.

Fikk 30 timer samfunnstraff for dagpengesvindel

Oppunder tusen arbeidstimer ble ikke ført på meldekortet, og fanamannen fikk utbetalt nesten 148 tusen kroner for mye i dagpenger.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten