fanaposten.no

Arne spionerer på boss-verstingene

BIR-kontrollør Arne Fjeldsbø vil komme til bunns i hvilke bedrifter som misbruker returpunktet på Nesttun.

Nyheter · Publisert 14:11, 27 apr 2018

En svart bil står parkert like ved Shell-stasjonen. Fra radioen strømmer det lav musikk. BIR-kontrollør Arne Fjeldsbø sitter godt tilbakelent i førersetet. Slik har han sittet siden 6.30 om morgenen.

Fra bilen har han god utsikt over det beryktede returpunktet ved Lonevegen, der det står beholdere for glass og metall, papp og papir, og plast.

En versting

Beryktet fordi det har blitt en yndet plass for bedrifter som vil kvitte seg med bosset sitt på en svært lettvint og ikke lovlig måte. Ofte blir bosset bare etterlatt på utsiden av containeren fordi den er full. Da går det ikke lang tid før det sprer seg ut i naturen.

BIR-kontrolløren er oppgitt over hele situasjonen.

– Avfall fra bedrifter har ingenting her å gjøre. Det skal leveres på miljøstasjon eller kastes i egne containere. Dette returpunktet er for privatpersoner. Konsekvensen er at det ofte er overfylt av boss når privatkundene skal bruke det. At folk bør vite bedre enn å sette bosset utenfor en full container, er en annen sak, sier Fjeldsbø.

Kan gi gebyr

Det er store mengder papp og papir fra bedrifter som er problemet. BIR har ikke myndighet til å bøtelegge, men bruker de sanksjonsmulighetene de har. Dersom bedrifter blir avslørt, blir de normalt gitt en frist på å rydde opp selv. Holder de ikke fristen, er det BIR som må gjøre jobben. Da venter det et klekkelig gebyr til synderen.

– Jeg tror nok mange næringsdrivende handler i god tro. De vet rett og slett ikke at det er ulovlig det de gjør. Men mange vet det nok godt. De vil slippe å betale for å levere på miljøstasjonen eller leie egen container, og satser på at de kommer unna med det. De blir gratispassasjerer på husholdningskundenes renovasjonsgebyr, sier Fjeldsbø.

Synderne spenner fra håndverkere som kvitter seg med emballasje, til kontorbedrifter som skal bli kvitt papiravfall og rekvisita. En annen gjenganger er distribusjonsselskaper som dumper blant annet aviser.

Mange eksempler

Som kontrollør har Fjeldsbø som en del av jobbe å drive detektivarbeid. Når han finner mistenkelig boss saumfares det etter firmalogoer eller andre ting som kan lede tilbake til synderen. I noen tilfeller klarer han å komme til bunns i det.

– Nylig hadde vi et stort firma som nettopp hadde lagt ned sitt bergenskontor. Da fant vi store mengder kartonger med ringpermer og brevark med firmalogoer. Det var ganske åpenbart hvor det stammet fra. De hadde tydeligvis hyret et flyttebyrå for å bli kvitt bosset, som hadde valgt å dumpe avfallet her, sier Fjeldsbø.

Han kontaktet hovedkontoret til selskapet, som ble mildt sagt overrasket.

– De rykket ut og ryddet opp med en gang. I det tilfellet slapp de unna gebyr, sier han.

Første gang

Han har jobbet mye med slike mysterier. Men det er første gang han går til det skritt å bruke en hel arbeidsdag på å overvåke ett returpunkt.

– Dette har vi aldri gjort før. Det er litt spesielt siden det har vært et gjentagende problem her i Lonevegen. Nå får vi håpe at det gir resultater slik at vi får stoppet det. Ellers kommer vi nok til å prøve igjen en annen dag, sier Fjeldsbø.

Men det er stille og rolig i den perioden Fanaposten får sitte i passasjersetet. Mot dagens slutt må Fjeldsbø konstatere at ingen ble tatt på fersken denne gang.

– Jeg vet ikke om det er bra eller dårlig. Vi må vel være fornøyd med at ingen misbrukte returpunktet i dag, selv om det hadde vært greit å få gitt en beskjed til noen av de som gjør det, sier han.

Han var ute av bilen en gang, da en dame var innom for andre gang og kastet noe som så ut til å tilhøre arbeidsplassen.

– Hun forklarte at det var privat boss, og i det tilfellet måtte tvilen komme henne til gode, sier Fjeldsbø.

Jeg tror nok mange næringsdrivende handler i god tro. De vet rett og slett ikke at det er ulovlig det de gjør.

Han vil lede det nye bydelsstyret i Fana

Politikerne prøver å bli enige om hvem som skal styre byen. Klarer de å bli enige om hvem som skal styre bydelene?

«Vi er klare til å snakke med YIT så snart de er i gang med arbeidet igjen»

Det er full skjæring på Hjellestadvegen. YIT har lagt ned arbeidet. Vegvesenet vil ikke forhandle.

Veltet på moped uten hjelm

17-åringen kom fra det med lettere skader.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten