fanaposten.no

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at en kan risikere karantene ved retur til Norge. Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix

Åpner opp ferieland, og ønsker flere turister velkommen til Norge

Nå åpnes det opp for at nordmenn kan reise på ferie til en rekke land i Europa. Men husk at du kan havne i karantene på returen, hvis et land skrifter farge grønt til rødt.

Nyheter · Publisert 14:07, 10 jul 2020

– Norge stengte ned den 12. mars for å få kontroll på smittesituasjonen, og det har vi fått. Det er takket være en fantastisk dugnad fra alle i landet vårt.

Det sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Derfor kan vi kan åpne opp, litt etter litt, sier hun.

Nå åpner regjeringen for at nordmenn fritt kan reise til en rekke europeiske land. Dette gjelder fra 15. juli og i fjorten dager. Det blir også åpnet opp slik at flere turister kan komme til Norge.

– Flere tar til ordet for at Norge bør åpne opp enda mer, og enda raskere. Da er det viktig å minne om at globalt er viruset fortsatt i vekst. Vi får også nye smittede i Norge hver eneste dag. Og for hver åpning av restriksjoner, øker risikoen for at flere skal bli smittet, sier Mæland.

FIKK DU MED DEG DENNE?: Eduardo overtok Grimen Camping tre dager etter at Norge stengte

Endring i reiseråd, er ikke en oppfordring til å reise

– Vi er fortsatt ikke i en normalsituasjon, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland om smittespredning i kombinasjon med de nye reiserådene. Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix

Forsiktig tilnærming

På verdensbasis er det flere enn tolv millioner som er smittet av koronaviruset, og over fem hundre tusen er døde som følge av viruset.

– Det betyr at smittesituasjonen kan blusse opp igjen, også i Norge, sier Mæland.

Nå oppfordrer regjering til vise aktsomhet, både på reiser og i hverdagen.

– Nå vi åpner opp, hviler det et stort ansvar på hver enkelt av oss for å hindre at vi mister kontrollen. Derfor må vi alle fortsette å ta våre forhåndsregler, sier hun.

Ministeren nevner blant annet håndhygiene, lokal smittesituasjon, holde avstand og unngå store forsamlinger som viktige grep for å hindre smittespredning.

– Det er den jobben vi alle gjør hver eneste dag, som avgjør om vi greier å begrense smitten, sier Mæland.

Nylig kunne også Skyss myke opp smittvernreglene for sine passasjerer.

Åpner mot Europa

I utgangspunktet kan personer som er bosatt i land i EU, EØS og Schengen-området krysse grensene fra den 15. juli, men det finnes flere restriksjoner og unntak.

– Landet må ha en tilfredstillende smittesituasjon, det vi kaller for grønne land. Samtidig fjerner vi kravet til innreise-karantene for dem som kommer tilbake fra disse landene, sier Mæland.

Mer informasjon om hvilke land dette gjelder, og hva kriteriene er, finner du på Folkehelseinstituttets nettider.

For de røde landene gjelder fortsatt karanteneplikten.

– Vi er fortsatt ikke i en normalsituasjon. Og endring i reiseråd, er ikke en oppfordring til å reise. Når en reiser ut, må en være klar over risikoen det medfører, sier Mæland om at et lands status fort kan endre seg.

Under koronautbruddet har mye endret seg på kort tid. Den 26. juni snakket smittevernoverlege i Bergen om smittefaren ved å krysse grensene, og frarådet bergensere om å dra utenlands: – Nye smittetilfeller er importerte.

De nye retningslinjene for reiser til og fra utlandet gir nå flere mulighet til å krysse grensene. Foto: Vegard Grøtt/NTB scanpix

Fra grønt til rødt

Nordmenn oppfordres derfor til å følge godt med på smittesituasjonen i det landet de reiser til.

– Er man i et land som går fra grønt til rødt, må man i karantene når man kommer hjem, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på pressekonferansen.

– Du er kanskje på en ukes tur, og å komme seg hjem på timen blir vanskelig. Men når du kommer hjem, må du i karantene fordi landet har blitt rødt, sier han.

Folkehelseinstituttet har fått i oppdrag å oppdatere reisekartet minst hver 14. dag.

– Slike situasjoner kan oppstå. Noen land kan gå fra grønt til rødt på mindre enn 14 dager, sier fagdirektør Frode Forland ved FHI på pressekonferansen.

– Vi vil gjøre en fullstendig gjennomgang hver 14. dag, og så vil vi ta hensyn til særskilte situsjoner på ukesbasis, sier han.

Så langt har det vært lite med turister på Bergen lufthavn Flesland. Foto: Trygve Hellestræ, arkiv.

Luftfarten og turistene

Koronautbruddet har ført til en dramatisk nedgang i inntekter for luftfarten, og Avinor er på vei mot et milliard-underskudd.

– Dette er en underlig situasjon, fordi det skulle jo kokt i terminalen på slike dager, sier lufthavndirektør Helge Eidsnes i Avinor. På Flesland har de mistet 75 prosent av sommertrafikken, sammenlignet med juni i fjor.

LES OGSÅ: Kajakklubben fikk korona-støtte: - Det betyr utrolig mye

Kommunen: Derfor godtar vi full stenging av Sætervegen

Det har kommet mange reaksjoner etter at Sætervegen stengte. Kommunen mener full stenging er tryggere og gir kortere anleggsperiode.

Får endelig åpne Dominos på Skjold

Et eierskifte og kommunale hindre har forsinket åpningen i nesten tre år. Men nå er det omsider klart for Dominos Pizza i Odins veg.

Stenging av Sætervegen gir kaos i Harevegen: - Dette er uakseptabelt

Over natten opplevde beboere i Harevegen at den rolige gaten deres ble gjennomfartsvei for folk som skal til og fra Smørås og Apeltun.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten