fanaposten.no

Roger Valhammer ankommer pressekonferansen sammen med Beate Husa og Trond Egil Hansen. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

- Alle må bidra til mindre trengsel i kollektivtrafikken

Importsmitte og oppstart av studier og jobb etter sommerferien bekymrer Roger Valhammer.

Nyheter · Publisert 17:35, 7 aug 2020

Byrådsleder Roger Valhammer er bekymret for hva som vil skje når studentene starter skoleåret med fadderuke, samtidig som arbeidsplasser og skoler starter opp for fullt etter sommerferien.

Den siste uken er det registrert 14 nye korona-tilfeller i Bergen, hvor 12 er nye mens to sannsynligvis ligger tilbake i tid. Fredag ettermiddag holdt byrådsleder Valhammer, helsebyråd Beate Husa og medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen en pressekonferanse om koronasituasjonen i Bergen.

- Vi ser en generell økning i Bergen, men vi har ikke et lokalt stort utbrudd uten kjente smitteveier nå. Men situasjonen er økende og vi er bekymret for hvordan det vil utvikle seg, sier Valhammer.

LES OGSÅ: Ingen åpning for bredden

Tre bekymiringer

All ny smitte i Bergen er enten indirekte eller direkte knyttet til folk som har vært på reise - såkalt importsmitte. Byrådslederens bekymring knytter seg til tre ting:

Mye importsmitte fra folk som reiser til Bergen.

Studiestart og fadderuke.

Full oppstart av arbeidsplasser etter sommerferien.

- Det er ikke avklart hvar mange som forventes å vende tilbake til kontoret, men vi er bekymret for trengsel særlig på kollektivtrafikken i Bergen, sier Valhammer.

Tidligere på dagen gikk helseminister Bent Høie ut og oppfordret arbeidsgivere til å legge til rette for at bare halvparten av de som bruker kollektivtrafikk skal trenge å gjøre det.

Høie gjorde det også klart at det ikke er anbefalt å reise utenlands dersom en ikke må.

- Det støtter vi helhjertet, sier Valhammer.

Han mener kommunikasjonen om utenlandsreiser må bli bedre.

- Dette fordi mange oppfatter såkalte grønne land som trygge. Det har de ikke vært, og de er det ikke nå. Jeg mener det er en fordel om man heller karakteriserer dem som gule, og være tydelig på at å reise utenlands nå, det medfører risiko, sier Valhammer.

Tester mange

Økningen i avdekkede korona-tilfeller i Bergen henger sammen med at rekordmange har blitt testet denne uken. Helsebyråd Beate Husa (KrF) opplyste at 1343 personer ble testet fra mandag til torsdag. Torsdag ble "all time high" med over 400 testede, hovedsakelig ved Bergen legevakt.

- Vi oppfordrer folk til å teste seg, det er viktig for å ha en oversikt over økningen, og dette blir særlig viktig over helgen når studentene starter opp, sier hun.

Hun er glad for regjeringens innførsel av skjenkestopp etter klokken 24.00, selv om hun skjønner at mange studenter hadde gledet seg til å ta en fest i fadderuken.

- Det er et viktig tiltak for å hindre smittespredning,for vi ser at økning i alkoholforbruket gjør at folk har en tendens til å glemme smittevernreglene. Vi vil ha kontrollører ute i helgene, og vi dobler antallet kontrollører den kommende helgen, og håper at folk vender hjemover ved midnatt, sier hun.

LES OGSÅ: 14 nye smittede i Bergen

Bergen kommune innfører egne tiltak for å sørge for at flest mulig unngår å bruke kollektivtrafikk. Det betyr at hjemmekontor skal være hovedløsningen for kommunalt ansatte helt frem til nyttår.

Roger Valhammer anbefaler andre bedrifter å gjøre det samme.

- Alle må være med og bidra til at det ikke blir trengsel i kollektivtrafikken. Også små og mellomstore bedrifter må vi ha med for å lykkes å redusere antallet som tar kollektivt, sier Valhammer.

Ta til vett

Han legger til at Bergen er i en særstilling, siden 90 prosent av kollektivtrafikken i fylket skjer her.

- Derfor er disse rådene enda viktigere i Bergen enn andre steder, sier Valhammer.

Det blir ikke påbud eller anbefaling om munnbind i kollektivtrafikken ennå, meldte regjeringen tidligere på dagen. Valhammer hadde håpet på avklaringer.

- Det er krevende for oss som lokal myndighet, og samtidig har vi forstårelse for at man må være forberedt, så jeg håper de endelige rådene kommer snarest mulig. Vi kommer til å følge de nasjonale rådene når det gjelder munnbind, sier han.

Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen svarte på spørsmål om hvorvidt Bergen har kontroll på smittesituasjonen.

- Vi har kontroll, og vi vil fortsette å ha kontroll. Vi er i en helt annen situasjon enn vi var i i mars. Det er bygget kapasitet på testing og smittesporing, og det skal mye mer til før vi mister kontrollen nå. Men vi er fortsatt veldig avhengige av at folk er lojale til smittevernrådene, som å holde seg hjemme når man er syk, ha god hånd- og hostehygiene og å holde minst en meters avstand, sier Hansen, og legger til.

- Vi skulle gjerne sett, etter den løssluppenheten vi har sett, at folk tar til vett igjen.

Kraftig vind i vente på torsdag

- Det er all grunn til å sikre løse gjenstander, råder politiet.

Ti nye smittede i Bergen, og pandemien er trolig økende nasjonalt

R-tallet viser at epidemien nasjonalt sannsynligvis er økende, melder FHI.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten