fanaposten.no

KOMPONISTER: Dette trekløveret står bak all musikken som Søreide og Sandsli skolekorps fremførte under NM. De har skrevet stykkene: Folketone fra Sunnmøre etter Blinde Karl, Rainbows og Some kind of Deja vu. Fra venstre: Svein Henrik Giske, Agathon Smith-Giske og Fredrick Schjeldrup Foto: Søreide og Sandsli skolekorps

Agathon (11) ble NM-komponist

– Det var overraskende enkelt, sier Agathon Smith-Giske (11) som komponerte for sitt eget korps før NM.

Nyheter · Publisert 07:43, 28 jun 2015

Da de unge musikantene fra Sandsli/Søreide skolekorps dro til brass-NM i Stavanger i helgen, hadde de kun egenskrevet musikk med seg på repertoaret.

Ett av stykkene var det trommeslager Agathon Smith-Giske (11) som hadde komponert.

Smith-Giske er sønn av Svein Henrik Giske, profesjonell musiker og komponist i Sjøforsvarets musikkorps. Nå har han altså begynt å gå sin far i næringen.

Ganske enkelt

– Jeg tenkte at det kunne være gøy å komponere mitt eget stykke, og det sa dirigenten vår ja til. Det var ganske enkelt, men pappa måtte hjelpe med å få skrevet ned melodiene og notene, sier Agathon, som går i femte klasse på Aurdalslia skole.

– Hvordan gikk du frem for å lage melodien?

– Jeg lånte noen toner fra andre stykker, og så satte jeg dem sammen til et nytt stykke, sier Agathon, og røper dermed et triks som mange store komponister har benyttet seg av.

I påskeferien satt far og sønn sammen og komponerte. Agathon laget melodiene ved hjelp av et piano, så fylte faren inn og hjalp med å lage de ulike stemmene til messingblåserne.

– Vi brukte omtrent tre dager. Vi var veldig fornøyde, men sangen ble ikke så veldig lang. Det neste stykket jeg skal lage skal bli mye lenger, lover gutten, som allerede har planer om flere komposisjoner.

Les også: Les også: Janitsjar-storeslem

Stilte med juniorer

I fjor vant hovedkorpset til Søreide/Sandsli hele NM-sulamitten. For dét ble de belønnet med tur til selveste EM, og overlot dermed NM-deltakelsen til de yngre kreftene i mellomkorpset.

Det unge korpset deltok i 3. divisjon. Agathon og faren Svein Henrik forteller om en strålende tur og en flott fremføring av den egenskrevne musikken.

– Jeg synes det gikk veldig bra. Korpset spilte veldig likt slik jeg hadde hørt det for meg. Det er litt uvanlig å ha en sang som du har skrevet i NM, sier Agathon.

– Korpset hadde sin beste fremføring under NM, og det er sånn det skal være, sier en fornøyd pappa Svein Henrik, som ikke legger skjul på at han er stolt av sønnen.

– Folk legger merke til at han er ung, og jeg synes han var flink i skriveprosessen. Å skrive for korps krever mye tålmodighet, og det hadde han, sier han.

Dirigenten skrev stykke

Sandsli og Søreide stilte også med et stykke skrevet av korpsets egen dirigent Fredrick Schjeldrup.

– Det er morsomt at vi kunne stille med kun egenskrevet musikk, og for korpsets del var det noe nytt. Mitt bidrag var basert på et jubileumsverk jeg skrev til korpset for noen år siden. Under en sånn skriveprosess sitter man alltid igjen med mer materiale enn man får brukt, så her hadde jeg nok materiale til et kortere stykke som passet godt til dette korpset, sier Schjeldrup.

Han beskriver fremføringen i Stavanger som fantastisk:

– Ja, vi reiser med et ungt korps med 10-12-åringer og konkurrerer mot hovedkorps som har vært med i mange år. Likevel klarte vi å ha fem korps bak oss. På dette nivået er det lite fokus på resultatet, men det er selvfølgelig veldig gøy når alt sitter så bra, sier han.

Åpner spesialbutikk med utstyr for bærekraftig friluftsliv

Naturkompaniet satser på spesialutstyr til alt fra dagsturer til langturer. I Sverige har kjeden eksistert i 30 år. Torsdag åpnet de sin norske...

Flere ulemper enn fordeler med Rulleskibane – hevder kommunen

Bergen kommune har ombestemt seg – de vil ikke ha en rulleskibane på Stend likevel.

12 berget seg ut fra branninferno på Hop

12 personer berget seg ut da et leilighetsbygg i Wernersholms veg på Hop brant natt til onsdag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten