fanaposten.no

Å justere temperaturen på varmtvannsberederen kan få konsekvenser. Foto: Emma Wold/ ifi.no

Advarer mot kreativt strømsparetips

Dagens høye strømpriser gjør at det florerer med sparetips på nettet. Ekspertene advarer mot spesielt ett.

Nyheter · Publisert 15:30, 9 sep 2022

Med dagens høye strømpriser er mange nordmenn på jakt etter gode måter å spare strøm på.

– Oppvarming av bolig, og oppvarming av vann, skiller seg gjerne ut som de to største utgiftspostene på regningen, skriver Informasjonskontoret for farge og interiør, i en pressemelding.

Ett av tipsene som har dukket opp i nyere tid er at folk har begynt å skru av varmtvannsberederen, eller at de har valgt å skru ned temperaturen på den.

Ikke skru ned temperaturen

Frank Olsen, administrerende direktør i Rørkjøp, sier at energibesparelsen ved å skru varmtvannsberederen av i en periode er lav, sammenlignet med energien som må til for å varme det opp på nytt.

– Det vil sannsynligvis koste mer å skru den av i korte perioder, fordi det å opprettholde temperatur gir vesentlig mindre strømforbruk enn å varme 200 eller 300 liter vann fra bunnen av, sier han.

Folkehelseinstituttet (FHI) forklarer:

Dusjen hjemme er sannsynligvis den mest vanlige smittekilden for legionærsykdom i Norge.

Temperaturen i varmtvannsberederen bør holde minst 70 °C. Ved temperaturer over 70 °C vil legionellabakteriene dø raskt.

Dersom varmtvannsberederen har vært skrudd av i kortere eller lengre tid, må det ikke brukes vann derfra til dusjing før vanntemperaturen har nådd opp til 70 °C.

– Husk at en varmtvannsbereder er forhåndsinnstilt på en temperatur som gjør deg trygg på at vannet er desinfisert, ved at det holder 70 grader, sier Frank Olsen. Foto: Robert Walmann/ ifi.no

Olsen advarer også mot skru ned temperaturen på den.

– Dette er på bakgrunn av at man ikke må risikere å bevege seg inn i faresonen for legionella. Legionella er en bakteriesykdom, som kan føre til alvorlig lungebetennelse. Legionellabakterien overføres igjennom å puste inn små vanndråper, og legionærsykdom kan være vanskelig å skille fra andre lungebetennelser, sier Olsen.

– Husk at en varmtvannsbereder er forhåndsinnstilt på en temperatur som gjør deg trygg på at vannet er desinfisert, ved at det holder 70 grader. Det gir ei heller noe merkbart positivt utslag på forbruk, viser tester på dette, poengterer han.

Bytt ut varmtvannsberederen

Det er med andre ord ikke så mye du kan gjøre for å trygt spare strøm på varmtvannsberederen du allerede har, hvis den har et høyere forbruk enn ønsket.

Mer tradisjonelle sparetips som å ta kortere dusjer, vaske klær og oppvask på ECO-program, og unngå de dyreste tidene på døgnet kan ha et bedre utslag.

– Nyere modeller kan oppgraderes, men er berederen din gammel vil det totaløkonomisk være en god investering å bytte den helt ut, avslutter Olsen.

Her er Sy-Mortens Petter Smart-løsning

Han er kjent som deltaker i Symesterskapet på NRK og jobber til daglig som reklamefotograf. Nå kan Morten Wanvik også legge til oppfinner på CV-en.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten