fanaposten.no

Foto: Colourbox/Tryg Forsikring

41 mennesker omkom i branner i 2019

Det er det høyeste antallet omkomne på fem år og fortsatt starter de fleste branner på kjøkkenet.

Nyheter · Publisert 08:00, 6 jan 2020

– Igjen ser vi at desember er årets mest brannfarlige måned, preget av hundrevis av branner og branntilløp, mange i forbindelse med jul og nyttårsfeiringen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

I fjor var første januar den dagen med høyest antall branntilløp med hele 29 hendelser. Dette viser de ferske tallene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet- og beredskap, DSB.

– Dessverre ser vi også at antall omkomne i branner øker. Fra 26 i 2017, til 39 i 2018, og nå altså 41 i fjor. Tragisk nok er fremdeles røyking den største årsaken til at folk dør i branner, og menn er kraftig overrepresentert, sier Brandeggen i en pressemelding.

Det mest brannfarlige rommet i en bolig er kjøkkenet. Deretter kommer stuen. I nær halvparten av tilfellene blir brann oppdaget av at noen ser eller lukter røyk eller flammer.

– På den positive siden ser vi heldigvis at det er flere og flere som anskaffer seg brannslukkingsapparater, både skum og pulver. Den billigste livsforsikringen er imidlertid røykvarsleren. Det er ikke minst om natten, mens man sover, at røykvarsleren virkelig kan utgjøre forskjell mellom liv og død. At man våkner i tide til å berge seg selv og familien ut av en bolig som er i ferd med å ta fyr. Det er ofte røyken som dreper, sier Brandeggen.

Smitte på Stend videregående

En klasse på 12 elever er satt i karantene.

12 smittede siden i går: - Nå må vi stå løpet ut

Den lovende trenden med lavere smittetall fortsetter.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten