fanaposten.no

Skremt over funn i sikkerhetskontrollen

Nyheter småstoff · Publisert 13:34, 8 okt 2018

En nylig publisert forskningsrapport viser at plastkassene i sikkerhetskontrollen er den største kilden til spredning av bakterier og virus på flyplassene. Studien ble utført ved flyplassen i Helsinki. Prøver tatt over flere uker avslører at 50 prosent av prøvene tatt på plastkassene i sikkerhetskontrollen inneholdt respiratoriske virus.

–  Mange av mine pasienter har i årevis undret seg over at de nesten alltid blir syke noen dager etter flyreiser. Disse alvorlige funnene er skremmende, men gir et utfyllende svar på hvorfor store grupper får intens luftveissykdom etter en flyreise, noe som har ødelagt ferien for veldig mange, sier Jan Einar Vaage, lege tilknyttet Tryg legehjelp, helsetelefonen til Tryg Forsikring i en pressemelding.

– Vi snakker her om kontaktsmitte eller dråpesmitte. De fire virustypene som går igjen i funnene er blant de mest kjente årsakene til luftveisinfeksjoner, influensaer og forkjølelser. Det er nedslående at studien viser at plastkassene ikke blir rutinemessig desinfisert. Smittefaren er stor hvis du tar i en plastkasse med hendene, noe de fleste gjør, sier Tryg-legen.

Resultatet av prøvene viste i tillegg at toalettene på flyplassen var langt renere og inneholdt langt færre smittefarlige virus og bakterier enn plastkassene i sikkerhetskontrollen.

Forskerne bak studien anbefaler nå flyplassene å tilby håndrensing med antibakterielt stoff før og etter sikkerhetskontrollen, samt øke hyppigheten av desinfeksjon av plastkassene.

Bystyret: Skal vurdere Fysak-hall i Ytrebygda

Høyre ba om "Fysak light"-hall bak Fanatorget. Det ville ikke flertallet i bystyret forplikte seg til.

Vil ha fjernvarme til Midtun og Nesttun

– Vi må få et grønt skifte i Fana. Nå må Nesttun og Midtun kobles til fjernvarmenettet, sier eiendomsutvikler Rune Birkeland.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten