fanaposten.no

NABOSTØY: Er det okei å bruke gressklipper, motorsag eller høytrykksspyler på søndager? Foto: Kyrre Lien / NTB

Vi trenger helligdagsfrihet

Skal man virkelig plasseres på feil side av loven, bare fordi har ting å gjøre på søndager?

Meninger · Publisert 19:20, 19 okt 2020

Vi nordmenn gjør mye forskjellig på søndager. Noen fyrer opp gressklipperen, eller gjør unna litt snekring på huset. Andre drar frem høytrykksspyleren for å vaske bilen. Felles for disse, og mange andre nordmenn, er at de bryter lov om helligdager og helligdagsfred. Skal man virkelig plasseres på feil side av loven, bare fordi har ting å gjøre på søndager?

Lov om helligdager og helligdagsfred forbyr blant annet å forstyrre andre med bråk mellom klokken 00 og 24 på helligdager, deriblant alle søndager. Loven legger altså beslag på halvparten av helgens timer med velfortjent fri. Er du av den vågale typen, velger du kanskje å trosse denne loven. I så fall risikerer du bøter, kun fordi du har bedre ting å gjøre enn å se gresset gro.

SJEKK UT LEDER: Nedbygging av lokaldemokrati

Frihetsberøvelsen stanser ikke der. På helligdager mellom klokken 6 og 13 er det generelt ikke tillatt å arrangere offentlige forestillinger, sportsstevner eller sportskonkurranser. Poden må derfor vente til etter søndagslunsjen før helgens fotballturnering kan starte for å unngå at barneidretten stemples som kriminell.

Sist, men for all del ikke minst, forbyr lov om helligdager og helligdagsfred de fleste butikker å holde åpent på helligdager, med mindre de har et areal på maksimalt 100 kvadratmeter. Alle som mot formodning har klart å skvise seg mellom hyllene på en søndagsåpen butikk kan nok si seg enig i at et nytt besøk ikke er direkte fristende. Tvert imot virker 1-metersregelen mer befriende enn noen gang idet du endelig forlater butikken. Forbudet mot store søndagsåpne butikker gjør bare søndagshandelen til en kjip og korona-fiendtlig affære, uten noen hensikt.

LES OGSÅ DEBATT: Prosten i Fana: - Skal retten til å reservere seg fra samarbeid med en kvinne få fortsette?

Det er på tide at vi tar tilbake søndagene og helligdagene ellers. En søndagstur på butikken behøver ikke å være en klaustrofobisk opplevelse, og barneidretten har godt av å få litt ekstra spillerom i helgene. Til slutt må det være lov å klippe plenen, eller vaske bilen på søndager. For alle nordmenn som har ting å gjøre i helgene, er det på tide at vi fjerner loven om helligdager og helligdagsfred en gang for alle!

Det er på tide at vi tar tilbake søndagene

HELLIGDAGER: – Du risikerer bøter, kun fordi du har bedre ting å gjøre enn å se gresset gro, skriver Bork Johnsen fra Hordaland Unge Høyre i dette innlegget. Foto: Privat

Denne gjengen skaper opplevelser i vintermørket: Fristet med lysfest og nye venner rett utenfor egen dør

Sameiet på Nesttun vil vekk fra å være ukjente beboere på samme adresse. De vil mye heller le og fjase på tunet. Som venner.

Vegvesenet: – Viktig med fremtidsrettet løsning

Slik svarer vegvesenet på kritikken fra naboer om valget av sidearmen og omfanget på prosjektet.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten