Helseminister Ingvild Kjerkol har i januar bedt helsesektoren kutte kraftig for å stramme inn på økte utgifter i budsjettet. Dessverre har dette potensiale til å gå hardest utover de gruppene i samfunnet som sliter aller mest.
MDG har lenge etterspurt et bedre helsetilbud for skeive i byen, ikke minst en større satsing på psykisk helse. Undersøkelser viser at skeive i større grad enn andre grupper har dårlig helse, og flere sliter med fysiske og psykiske plager. Ung Arena på Nesttun har gjort et viktig arbeid for å sikre et lavterskeltilbud for unge og skeive bergensere som trenger noen å snakke med. Ung Arena arrangerer blant annet samtalegrupper om kjønnsidentitet for både unge og foreldre, og har blitt et unikt og viktig tilbud som det har vist seg å være stor etterspørsel etter.
Vi trenger å styrke det tilbudet som Ung Arena utgjør i dag. Vi trenger flere erfaringskonsulenter og miljøarbeidere som kan møte ungdom på ungdoms egne premisser, og ikke minst mer spisskompetanse på kjønns- og seksualitetsmangfold blant fastleger og psykologer. Det kommer ikke av seg selv, og helseministerens nyeste kuttbestilling til kommunenes helsetjenester kan få urovekkende konsekvenser. Her har regjeringen et ansvar for at kuttene ikke rammer de aller mest sårbare, som for eksempel unge skeive.
Særlig alvorlig er det for transpersoner som allerede hadde et for mangelfullt helsetilbud. Siden regjeringen i 2020 innførte nye nasjonale retningslinjer for å bedre situasjonen har ingenting skjedd. Behandlingstilbudet som skulle desentraliseres og tilgjengeliggjøres finnes fortsatt ikke. Det finnes ingen regionale tilbud om kjønnsbekreftende hormonbehandling eller enkel kirurgi, og vi har til gode å få signaler om når et slikt tilbud kan opprettes her i vest og hva dette tilbudet skal inneholde.
Derfor må Bergen kommune selv ta ansvar for å bedre helsetilbudet for skeive her i byen. MDG vil at kommunen skal følge eksempelet fra Oslo, og drifte en egen helsestasjon for kjønn og seksualitet med spisskompetanse på LHBTI-personers særskilte utfordringer. Der kan mennesker som identifiserer seg med regnbueminoritetene møte leger, sykepleiere, sexologer og psykologer som har kunnskap og erfaringer med kjønnsidentitet, minoritetsstress og skeiv seksualitet, samt lavterskel kjønnsbekreftende behandling.
Nå ber MDG og SV om at et slikt tilbud opprettes i Bergen, og i februar skal bystyret behandle et representantforslag om saken. Vi håper at bystyret enes om et godt, verdig og dekkende helsetilbud for skeive.