fanaposten.no

Knut Vindenes oppfordrer akkurat deg Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Vi må støtte og hjelpe ukrainerne – også i Ukraina

Meninger · Publisert 19:00, 22 sep 2022

Overskriften er ikke en naiv illusjon – og du kan faktisk bidra inn mot Ukraina fra trygge Fana! Ekspertene strides i sine spådommer om videre utvikling av krigen. Selv om det for øyeblikket ser ganske lyst ut for Ukraina etter deres vellykkede motoffensiv, så tilsier de mest dystre prognoser at krigen kan bli svært langvarig. Når ukrainerne kan kjempe og holde ut så tappert som de gjør, så må vi i det minste kunne klare å holde interessen vår oppe, støtte dem og gi dem hjelp der det er mulig. Selv om vi får tøffere økonomiske tider her i Norge, så må vi for all del ikke miste perspektivet – vi må støtte opp om regjeringens våpenstøtte og andre bidrag overfor Ukraina og mange av oss kan i tillegg bidra som enkeltpersoner og aktører.

I tillegg til å bruke norske og internasjonale anerkjente medier som kilde til kunnskap om hva som skjer i Ukraina, kan man faktisk bruke LinkedIn også. LinkedIn har de siste årene som kjent utviklet seg til å bli en veldig interessant plattform for nettverksbygging og informasjons- og kunnskapsdeling, og det som skjer i Ukraina skrives det og deles svært mye om på denne plattformen. Gjennom LinkedIn følger jeg nå ukrainske medier fra time til time og jeg følger et økende antall ukrainske borgere som fortsatt er i Ukraina. Vel vitende om at alt som deles ikke nødvendigvis er objektivt og sannhet, så får jeg likevel i sum et inntrykk av krigens utvikling og dagliglivet i et krigsherjet land. Jeg har valgt å trykke «Like» og kommentere på mye av det jeg leser, og det har gjort inntrykk på meg å få personlig tilbakemelding fra flere ukrainere med takk; takk for at vi fra Vesten følger dem i denne brutale kampen for frihet og demokrati – takk for hver eneste «Like» og all moralsk støtte. Så tipset gis til alle fanabuer og alle i Ytrebygda – LinkedIn kan brukes også til å støtte ukrainerne.

Så kan man hjelpe mer praktisk også – utover å heie på ukrainerne på nett. Her er noen tips:

Handle fra ukrainske bedrifter

Denne offentlige portalen kan brukes til å handle direkte fra ukrainske leverandører: https://imp.export.gov.ua/sourcing

Jeg har lovet en ny ukrainsk kontakt jeg har til å promotere denne nettsiden overfor bydelen min: https://shedevr.club/

Denne virksomheten har en hensikt om å hjelpe krigsrammede barn i tillegg til å skape inntekt for ekteparet som driver virksomheten.

Investere i Ukraina

Ukrainske myndigheter har to perspektiver nå, og de jobber strategisk og dyktig langs begge akser. De skal vinne krigen, og de skal gjenbygge og bygge et fremtidens Ukraina – i godt samspill med EU og verdenssamfunnet. Senest denne uken har Europakommisjonens president Ursula von der Leyen vært krystallklar på at EU vil stå ved Ukrainas side – blant annet ved å støtte rehabilitering av ødelagte ukrainske skoler. Lykkes Ukraina – og tanken om at de ikke lykkes - er utålelig, så går Ukraina nærmest i front i den videre utvikling av Europa. I byggingen av det nye Ukraina er vestlig investeringsvilje svært viktig. Denne offentlige portalen kan brukes til å finne ukrainske investeringsobjekter (et investeringsprogram):

https://ukraineinvest.gov.ua/

Handel og næringsutvikling er vitalt viktig for Ukraina nå. De trenger eksportinntekter, arbeidsplasser og utlendinger som oss som har tro på dem og vil handle med dem og plassere kapital i et land som først har en krig å vinne og dernest ser en ny og stor fremtid.

#StandWithUkraine

Handel og næringsutvikling er vitalt viktig for Ukraina nå

Vestbo ventet i 13 år: Fullfører 34 boliger trass store ekstrakostnader

Gravemaskinene var i full gang. Så smalt det fra skytebanen. Siden da har Vestbo ventet i 13 år.

Kyrre på nye eventyr

Han har grillet selvfanget piraya i Amazonas. Han har kjørt rally gjennom Usbekistan. Han har plukket vulkanstein på bunnen av Polhavet. Nå gir...

Hærverk på Skjold skole

I fire-tiden fredag morgen gikk alarmen på Skjold skole. Securitasvakten meldte fra til politiet om mulig innbrudd.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten