fanaposten.no

– Jeg tror vi hadde fått et mye bedre samfunn hvis vi var mer tolerante og åpne for at folk er forskjellige, skriver Frida Sture. Foto: Privat

Vi er ulike, men like

Meninger · Publisert 10:27, 22 apr 2021

I nyhetsbildet i det siste, har vi hørt og sett mye av forskjeller blant mennesker, og opplevd hvordan de blir behandlet deretter. Vi har opp gjennom tidene vært vitne til at mennesker har behandlet hverandre på ulikt vis på grunn av opphav, bakgrunn, tro, legning og kanskje aller mest, utseende.

Dette har medført mye urett, konflikter, utfordringer i samfunn, og ikke minst rasisme. Rasismen har vært med på å splitte mennesker som egentlig kunne ha levd fredfullt sammen, og som kunne skapt et nytt samfunn. Hvor vi kunne lært om hverandres tro, tanker, idéer, meninger, hvor vi kunne delt utfordringer og delt løsninger. I stedet for å finne forskjeller hos hverandre, kunne vi heller fokusert på hva som binder oss sammen som mennesker.

Man skulle trodd i 2021 at vi hadde kommet lenger og lagt bak oss det firkantede synet på hvordan alt skal være, men det har vi ikke. Vi har fortsatt en vei å gå.

Bare se på opptøyene i USA for eksempel. Der herjer fremdeles hverdagsrasismen for fullt, og mennesker blir krenket eller utsatt for vold på grunn av sin hudfarge. I verste fall risikerer man å miste livet på grunn av at man har «galt» opphav. Den tragiske hendelsen med George Floyd, er dessverre bare er et av mange eksempler.

Men hvorfor er det slik? Hvorfor er vi så skeptisk til de som er litt annerledes? Behøver ordet «annerledes» alltid være negativt ladet? Jeg tror vi hadde fått et mye bedre samfunn hvis vi var mer tolerante og åpne for at folk er forskjellige. For det er jo ikke til å stikke under en stol at ingen er like, sånn kommer det alltid til å være. Det eneste vi kan gjøre, er å akseptere det.

Hvis vi tenker oss om litt, ville det vært ganske kjedelig om alle var like. På den måten hadde vi jo hverken lært noe nytt eller hatt muligheten til å få andre impulser i møte med andre mennesker. Vi hadde heller ikke hatt mange av oppfinnelsene eller tingene som vi har i dag, som for eksempel mye av musikken vi hører på, mat vi spiser eller kunnskapen vi har fått. Alt dette kommer jo fra et sted, og det er noen som har gjort arbeidet med å prøve og feile før oss, og endt opp med å finne nye muligheter.

På et tidspunkt var man mer opptatt av om det som ble laget fungerte og om det strakk til. Dette tankesettet har vist seg å bli mer og mer utvasket opp igjennom, hvem som stod bak verket har blitt mer viktig enn resultatet.

Jeg tror vi mennesker har latt oss påvirke av alle meninger, bekymringer og usikkerhet som er rundt oss i hverdagen. Fordi vi kan umulig ha blitt født slik, med holdninger som ekskluderer istedenfor å inkludere.

Vi ser ut til stadighet å glemme det faktume at mennesker også er flokkdyr. Vi søker alle aksept og tilhørighet hvor enn vi går, dette ligger til instinktene våre. Selv om ikke alle liker å innrømme det, påvirker det livene våre og hvordan vi oppfører oss. Ingen av oss liker egentlig å være alene og stå utenfor. Helt fra fødselen viser vi behovet for å høre til og trangen til å være nært et annet menneske. Behovet for å finne trygghet og felleskap skinner igjennom alt.

Så hvorfor skal vi hele tiden splitte oss, gjøre oss fremmed for hverandre? Og skape større avstand og mindre fellesskap?

Vi burde heller omfavne forskjellene, og se dem som en styrke og ikke som en svakhet.

For til syvende og sist er vi alle like, men ulike

Heder til Fanaposten

Du leser akkurat nå en av landets beste lokalaviser.

Frykter bowling-sporten vil dø ut

Etter at bowlingen på Sandsli ble stengt, har sporten kun to steder igjen å spille i Bergen; Kokstad og Vannkanten. Men begge steder kommer sporten i...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten