fanaposten.no

Sveinung Stensland representerer Rogaland og Høyre på Stortinget. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Våre eldre trenger mer valgfrihet

Meninger · Publisert 07:03, 8 apr 2021

Høyre vil at du skal være sjef i ditt eget liv. Det gjelder også deg med behov for hjemmesykepleie og annen støtte i hverdagen. Du skal selv kunne velge hvem som kommer hjem til deg, og velge bort de du ikke er fornøyd med. Det burde jo egentlig være en selvfølge?

Derfor forenkler regjeringen nå regelverket, slik at flere kommuner raskere kan innføre fritt brukervalg. Det kan gjøre at du, dine besteforeldre eller andre du har kjær, kan velge omsorgstjenester som passer til egne behov. Det som egentlig er en enkel lovendring, kan bety mye for kvaliteten i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.

Når regjeringen sendte forslaget på høring, møtte Erna og Bent Torill fra Bærum: «Det viktigste for meg er å starte dagen med å dusje. Kommunen kunne tilby meg dusj én dag i uka, men de informerte meg også om flere private tilbydere jeg kunne velge mellom. Jeg snakket med alle sammen og valgte en aktør som kunne hjelpe meg å dusje hver morgen klokka 8», fortalte hun til Dagbladet. Det er nettopp det det handler om. De små tingene som gir ekstra livskvalitet og bidrar til at hverdagen blir enklere. Det har vært for tidkrevende for kommunene å legge til rette for nettopp livskvalitet.

I Tromsø kommune tok det for eksempel over tre år fra det politiske flertallet vedtok å innføre fritt brukervalg, til innbyggerne faktisk kunne bruke ordningen. Med godkjenningsmodellen regjeringen nå foreslår, ville denne tiden blitt betydelig kortet ned. En godkjenningsmodell for fritt brukervalg betyr at brukerne kan velge private og ideelle leverandører som kommunen på forhånd har godkjent. Kommunen fastsetter prisen på forhånd, slik at leverandørene konkurrerer på kvalitet, og ikke på pris. Tromsø valgte imidlertid å plukke fra hverandre hele ordningen. Og de er dessverre ikke alene om det.

Vi ser at flere kommuner først har brukt millioner av kroner på å tvangskommunalisere gode og populære velferdstilbud innen eldreomsorg og barnehagedrift, for så å måtte kutte i bevilgningene til tjenenestene – fordi de må spare penger. Oslo, Tromsø og Moss har alle havnet i denne situasjonen. Bergen forsøker å stramme inn budsjettene. I Moss prøvde man å argumentere med at å avvikle fritt brukervalg innen brukerstyrt personlig assistanse (BPA) skulle spare penger. Etter store protester fra brukere, pårørende og organisasjonene som representerer dem, er fritt brukervalg innen BPA fredet ut 2021.

Tvangskommunaliseringen de rødgrønne kjemper gjennom i flere av de store byene begynner å vise resultater med negativt fortegn. Fornøyde brukere mister tilbudet, og det koster mer penger. Ekstrakostnadene rammer alle. Det er en unødvendig, fordyrende og kynisk kamp.

Våre eldre og de pleietrengende trenger mer valgfrihet, ikke mindre. Derfor forenkler regjeringen reglene, slik at flere kommuner kan ta i bruk alle gode krefter i omsorgen. Det er til det beste for både kommunen, og ikke minst for alle de som i dag mottar, eller i fremtiden skal motta helsetjenester.

Regjeringen forenkler regelverket

Tror vi vil fortsette å pusse opp

Frode Fjørstad er ny sjef for Obs Bygg Midtun. Han tror ikke vi er ferdige med å bruke penger hjemme når pandemien er over.

Leder: Muligheter i Fondveggen

Etter flere år i dvale er Skanska nå i gang med planlegging av et boligprosjekt i Fondveggen, fjellsiden som ligger bak parkeringshuset på Nesttun....

Politiet etter kaotisk natt: - Bekymret over lav terskel for vold

Politisjefen er bekymret etter en natt med slagsmål, manglende smittevern og salg av narkotika på russens tilstelninger.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten