fanaposten.no

Kari Hop Skiftesvik gir et historisk tilbakeblikk i leserinnlegget sitt. Foto: Mari Møen Nygaard

Utsikt til Nordåsvatnet med Marmorholmene - hvilken lykke

Meninger · Publisert 10:16, 2 jul 2019

Jeg er vokst opp med følgende påstand:

"Hvis man ikke har utsikt til Nordåsvannet og Marmorholmen, kan man ikke være lykkelig."

Jeg ble veldig forbauset da jeg senere i livet traff folk uten denne utsikt, men likevel lykkelig!

Så et historisk tilbakeblikk. Min tipp-, tippoldefar Rasmus Olsen på Storetveit fikk et tilbud i 1810 fra Christie, som eide mesteparten av Hop og drev med marmorutvinning. Christie kjente til at det var en marmoråre på gården til Rasmus. De to ble enige om et såkalt makeskifte. Rasmus fikk i bytte for gården på Storetveit en tredjedel av Hop og halve Marmorholmen.

I 1811 er mine tipp-, tippoldeforeldre Rasmus og Anna på plass i sitt nye hjem. Slekt følger slekt er ingen verselinje her på Hop, men kalde fakta. I dag kan vi telle ni generasjoner som har bodd på gården uavbrutt.

Min far Rasmus Hop har fortalt meg om tiden da Marmorholmen var i familiens eie. Det fulgte ansvar med eierskapet. Det kan for eksempel nevnes at min far og farfar gikk brannvakt St.Hansaften, fordi da var det samlet mye folk på holmen som brente bål.

I min fars barndom beitet sauene på Marmorholmen. Da kan den brønnen som ble omtalt i Fanaposten (21.06.19) ha vært i bruk.

Stor honnør til Marmorguttene som har fått Marmorholmen til å skinne. Jeg setter spesiell stor pris på at broen mellom holmene er kommet på plass igjen. Det er et vakkert blikkfang fra min hopske have.

– Dette har blitt den nye samlingsplassen i Fana

Rett før koronaen kom, stod det nye, nedre torget på Lagunen ferdig. Nå har fanafolk smått om senn begynt å ta byrommet i bruk.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten