fanaposten.no

Her er et illustrasjonsfoto av Miljøagentene i Melkeviken under ryddeaksjon i mai 2015. Foto: Miljøagentene Kringlebotn

Til kamp mot plastforurensingen

Hvis forsøplingen ikke stanser nå, vil det i 2050 være mer plast i havet enn det er fisk.

Meninger · Publisert 07:15, 30 mar 2018

Plast er i ferd med å bli et av våre største miljøproblemer. Hvis forsøplingen ikke stanser nå, vil det i 2050 være mer plast i havet enn det er fisk.

Plastavfallet er en stor trussel mot dyrebestanden i og rundt havet. Plast er ikke bare en trussel for det marine liv - det har også vist seg at særlig mikro- og nanoplast har en svært uheldig og farlig påvirkning på hele næringskjeden vår.

I følge World Economic Forum er det over 8 millioner tonn plast som slippes ut i havet hvert år. Dette vil anslagsvis firedoble seg frem mot 2050. Plastforurensingen vil da koste oss 40 mrd. dollar hvert år, som følge av ødelagt havmiljø, økte klimagassutslipp, tette avløp og andre fysiske skader.

For å møte utfordringen med plastforurensing trenger vi løsninger for å redusere forsøplingen, kutte utslipp fra plastproduksjon, resirkulere mer og ikke minst hente inn plast som allerede har nådd havet. Plastforurensing er en utfordring som krever ulike løsninger i ulike land.

Samtidig som problemene er mange er det også muligheter for innovasjon og grønn vekst i denne miljøkampen. På Vestlandet har vi en verdensledende maritim industri. Våre rederier, leverandørbedrifter og verft har i generasjoner levert båter og utstyr for å håndtere stadig nye utfordringer. Plastforurensingen er en slik ny utfordring.

Den norske offshoreflåten og andre rederier har mange skip i opplag. Dette innebærer en stor mulighet for å engasjere skip av høyeste internasjonale standard for å bidra i Norges arbeid med marin forsøpling. Arbeiderpartiet mener Norge må ta en internasjonal lederrolle i å engasjere den maritime næringen i kampen mot plastforurensing.

I tillegg til å engasjere næringslivet er det viktig å opprettholde og styrke dugnadsånden blant folk langs kysten. Hvalen på Sotra som døde full av plast skapte både bevissthet og engasjement rundt problemet. Kommuner, renovasjonsselskaper og nasjonale myndigheter bør oppfordre til innsats gjennom panteordninger, støtte til bedrifter som reduserer sitt plastforbruk og til organisasjoner som bidrar til opprydding av plast langs kysten.

Høyre med klimaoffensivt nytt program for Bergen

Heldigvis er der politikere i de aller fleste partier som brenner for klimasaken. Jeg er en av dem.

Naboene stilte med lift da politikerne kom på besøk

Naboer mener de planlagte blokkene på Fantoft strekker seg for høyt mot himmelen. Tirsdag kom politikerne for å se.

Kåret til Årets Natteravngruppe

Natteravnene Rådal er kåret til Årets Natteravngruppe under den store Natteravnkonferansen i Bergen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten