fanaposten.no

– Legalisering av cannabis vil redusere stigmatisering av både friske og syke mennesker, mener André Nilsen i sitt tilsvar til Fanapostens leder tirsdag. Foto: Ståle Melhus

Symbolpolitikk for enhver pris?

Meninger · Publisert 08:48, 4 okt 2019

Fanaposten bekymrer seg for normalisering og signaleffekten av legalisering av cannabis. Det påstås at forbudet hindrer mange unge fra å prøve cannabis. Tross økende bruk blant unge, og at av denne av FHI er varslet å fortsatt øke i årene fremover. Rart å flagge forbudets preventive effekt når bruk blant unge og voksne øker.

At forbudet ikke er til hinder for de som utvikler problematisk bruk i dag, tar man ikke hensyn til. At forbudet i seg selv gjør at ukontrollert cannabis flyter rundt unge i dag, er tydeligvis ikke så viktig. Så lenge man ikke sender feil «signaler». Det er en utdatert mentalitet som norsk ruspolitikk har godt av å kvitte seg med.

Stigmatisering, straff og utfrysning av voksne ansvarlige mennesker, og unge sårbare individer som vegrer seg for å be om hjelp med cannabisavhengighet, i frykt for straff. er en pris Fanaposten gledelig vil betale for å opprettholde den falske tryggheten som cannabisforbudet gir til alle som ikke bruker cannabis. For det er nettopp de som ikke berøres av dagens stigmatiserende ruspolitikk som klamrer seg til forbudets påståtte signaleffekt.

Legalisering derimot, vil redusere stigmatisering av både friske og syke mennesker som bruker cannabis. Forskning finner heller ingen sammenheng som viser at legalisering eller liberalisering fører til økt problematisk bruk.

Problematisk rusbruk styres av andre sosioøkonomiske forhold som fattigdom, vold, overgrep og omsorgssvikt. De som utvikler problemer med rus prøver å selvmedisinere bort følt lidelse og fortjener ikke at samfunnet står klar med pålagt straff og påfører skam mot en allerede krevende livssituasjon. De som ikke sliter psykisk prøver gjerne cannabis uten å utvikle problematisk bruk eller tar annen skade av det. Begge grupper blir i dag gjort til kriminelle av et samfunn som klamrer seg til troen på symbolpolitikk.

Legalisering og regulering vil også gjøre forebygging av cannabisbruk blant unge mulig å jobbe med på en virkelighetsorientert og imøtekommende måte som unge heller vil lytte til. Fremfor fortidens skremselspropaganda og hysteri som gjør at flere unge mister tillit til hele forebyggingen.

Legalisering og regulering er ikke symbolpolitikk, slik forbudet er. Men et nødvendig skadereduserende tiltak.

Normalisering av cannabisbruk er heller ikke automatisk negativt når vi vet hvilken stigma det er knyttet til i mange kretser i dag.

Stigmatisering skaper utenforskap og mange isolerer seg. Det gjør det vanskelig å se de som sliter før det evt har gått for langt. Isolasjon og frykt for straff dersom man ber om hjelp, er en mye større trussel mot individers helse og velvære enn hva cannabis er.

Det er en ubehagelig sannhet Fanaposten og flere har godt av å ta innover seg.

Vestbo ventet i 13 år: Fullfører 34 boliger trass store ekstrakostnader

Gravemaskinene var i full gang. Så smalt det fra skytebanen. Siden da har Vestbo ventet i 13 år.

Kyrre på nye eventyr

Han har grillet selvfanget piraya i Amazonas. Han har kjørt rally gjennom Usbekistan. Han har plukket vulkanstein på bunnen av Polhavet. Nå gir...

Hærverk på Skjold skole

I fire-tiden fredag morgen gikk alarmen på Skjold skole. Securitasvakten meldte fra til politiet om mulig innbrudd.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten