fanaposten.no

På søndag går jeg med to ulike sokker for å heie fram mangfold! skriver Geir Møller. Foto: Rockesokk.no

Slapp av, det er bare et kromosom ekstra

På søndag heier vi fram at vi alle er ulike og har den samme verdien – uavhengig av egenskaper, prestasjoner eller antall kromosomer.

Meninger · Publisert 10:56, 21 mar 2021

På søndag heier vi fram at vi alle er ulike og har den samme verdien – uavhengig av egenskaper, prestasjoner eller antall kromosomer.

– Slapp av, det er bare et kromosom ekstra. Det sa Emily med Down Syndrom til den lokale TV-kanalen i 2013. Sitatet står seg likegodt i dag. 21. mars feirer vi den internasjonale dagen for Downs syndrom med blant annet å gå med to forskjellige sokker. Vi feirer mangfoldet og viser at vi setter pris på at vi alle er forskjellige og at alle menneskers verdi er helt uavhengig av egenskaper og prestasjoner. Men å feire mangfold og ulikheter er noe vi burde gjøre hele året.

Som KrF-er kjemper jeg hver eneste dag for et bedre samfunn for dem som er litt annerledes eller har behov for ekstra hjelp eller tilrettelegging. Å leve med funksjonshemming er heldigvis enklere i Norge enn i mange andre land. Men vi har fremdeles en vei å gå. Den praktiske tilretteleggingen for mennesker med utviklingshemming og familiene deres kan bli enda bedre, og som samfunn kan vi i mye større grad inkludere alle som har ulike utfordringer. For det skal ikke være slik at mennesker med funksjonshemming eller utviklingshemming blir sett på som mindre verdt.

For flere foreldre er dessverre kampen mot systemet for rett til oppfølging, tilskuddsordninger og hjelp til utstyr en større utfordring enn det å ha et barn med Down Syndrom i seg selv. Mange foreldre gir tilbakemelding om at systemet er tungvint. Vi trenger et samfunn som legger til rette for at mennesker som trenger ekstra oppfølging eller som er født med ulike funksjonsnedsettelser får den hjelpen de har krav på. Derfor gjør KrF grep.

KrF innfører nå familiekontaktordningen. Den sørger for at alle foreldre som er i tvil om de vil beholde et foster med påvist Down Syndrom under svangerskapet, kan besøke andre familier med barn som har Down Syndrom. Målet er å gi et bedre innblikk i det virkelige livet til disse familiene. Ordningen blir etter modell fra Danmark der flere foreldre har valgt å beholde barnet etter ordningen ble innført.

Nå blir også retten til barnekoordinator innført. Familier med barn med funksjonsnedsettelser har ofte behov for hjelp fra flere tjenester, og mange foreldre bruker dyrebar tid på byråkrati. Nå vil alle foreldre som venter barn med Down syndrom og andre særskilte behov får en lovfestet rett på en koordinator allerede under svangerskapet. Dette skal sikre at familiene får den hjelpen de har krav på fra kommunen.

Alt dette er et resultat av at KrF fikk gjennomslag for en likeverdsreform da vi gikk inn i regjering. Denne reformen skal sørge for at mennesker med ekstra behov skal få den hjelpen de trenger og oppleve seg likeverdige i samfunnet.

I tillegg til dette, forbedrer vi blant annet også ordningen med brukerstyrt personlig assistent, pleiepengeordningen og hjelpestønadsordninger. Vi trenger et samfunn og et arbeidsliv som ser verdien av hvert enkelt menneske, uavhengig av funksjonsevne, og Likeverdsreformen skal bidra til dette.

Vi er alle forpliktet til å kjempe mot alle holdninger, handlinger og strukturer som graderer menneskeverdet, eller som reduserer mennesket til et middel. Vi må sette mennesket i sentrum av all politikk og samfunnsutforming, og vi må ta vare på mangfoldet.

På søndag går jeg med to ulike sokker for å heie fram mangfold! Men jeg ønsker å heie fram mangfoldet i samfunnet hver eneste dag. Jeg ønsker meg et samfunn hvor vi markerer at vi setter pris på ulikheter, ikke bare én dag i året, men hver dag, hele året.

På søndag går jeg med to ulike sokker for å heie fram mangfold!

Streik avverget - enighet i lønnsoppgjøret

LO og NHO kom til slutt til enighet, men sier forhandlingene har vært tøffe.

Forsvarer tittelen digitalt

Skuffelsen hos musikantene var stor da helgens korpskonkurranse Hordablæsten ble avlyst. Men den gjennomføres digitalt. De regjerende mesterne,...

Kastet brus i frontruten på bil

– Ugrei adferd i trafikken, sier politiet.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten