fanaposten.no

– Digital undervisning må legges opp på en helt annen måte enn undervisningen i klasserommet for at den skal gi læring og lærelyst, skriver Bodil S. Kristensen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Så rødt etter å ha lest leder

Meninger · Publisert 22:04, 11 feb 2021

Kjære Fanaposten.

Da jeg leste Fanaposten tirsdag 9.2. holdt jeg på å sette jusen i halsen. Det var med sjokk og vanntro jeg leste lederen, der det i harde ordlag rakkes ned på skolene som valgte å holde stengt mandag 8.2.

Nei, det er ingen som er overrasket over at det ble rødt nivå. Planer for å få dette fysisk til er stort sett på plass etter 11
måneder.

Det Fanaposten, i likhet med altfor mange andre, ikke har fått med seg er at det er forskjell på å administrere rødt nivå
(administrativ ledelse av skolen) og det å ha undervisning på rødt nivå (utføres av lærere i klasserommet).

Det er ikke bare å gå inn i et klasserom og tro at det ordner seg selv.

Undervisning som skal gi læring og skape lærelyst planlegges i god tid, fordøyes og forbedres, gjerne i dialog med kollegaer.

Undervisningen som ble planlagt forrige uke var tiltenkt gult nivå, med hel klasse i klasserommet. Plutselig er alt snudd opp ned. Undervisningen må helt eller delvis tilpasses det digitale klasserommet. Hel eller halv klasse. Gjerne i kombinasjon. Dette gjøres ikke i en håndvending søndag kveld, selv om Fanaposten tilsynelatende ser ut til å tro det.

Digital undervisning må legges opp på en helt annen måte enn undervisningen i klasserommet for at den skal gi læring og lærelyst.

Lærere har ingen mulighet til å planlegge for alle nivåer til enhver tid. Det vil gi arbeidsuker på betydelig flere timer enn de 43 timene lærerne får betalt for. Arbeidstiden er tilpasset planlegging av én form for undervisning. Og nei, lærerne får ikke overtidsbetaling for å lage nye eller gjøre om på undervisningsopplegg. Det gjøres på dugnad.

Tenk deg at en av journalistene i Fanaposten har skrevet en artikkel, godkjent og klar til trykk før helga. Søndag får journalisten beskjed om at artikkelen ikke passer og må skrives helt på ny. Til mandag. Og det var visst ikke bare den ene artikkelen, det var både 3, 4 og 5 andre artikler det gjaldt også. Ingen overtid, ingen avspasering. Og når journalisten sier han trenger mandagen for å få dette til, nei, da blir han hengt ut i lederen i Fanaposten.

KOM AN!

Hele lederen vitner om total mangel på kunnskap om arbeidet som gjøres i skolen og fremstår som venstrehåndsarbeid gjort en søndag kveld.

Og å sammenlikne undervisning med å holde butikker åpne på Lagunen er rett og slett så pinlig at jeg har ikke ord!

Leder: Avlyst skolekamp

Torsdag la byrådet forslaget til ny skolebruksplan. Planen skisserer hva som skal skje med skolebygg i Bergen frem mot 2030, og frem mot april kan...

Bilverksted på Paradis blir boliger: Byrådet gir grønt lys for ny utbygging

Byrådet ga torsdag tommel opp for planen som innebærer blokk og rekkehus på tomten der Paradis Auto ligger.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten