fanaposten.no

Rusreformen vil gjøre det ikke straffbart å besitte en brukerdose med cannabis. Foto: Sara Johannessen Meek, NTB

Rusreformen: – Unge må straffes

Meninger · Publisert 10:32, 15 apr 2021

En god rusreform må ta mer hensyn til forebygging. Det at unge risikerer straff ved bruk og besittelse, vil i mange tilfeller hindre flere unge i å begynne og eksperimenter med narkotiske stoffer.

I dag er det straff for brudd på lover eller forskrifter å frata den dømte frihet. Enten frihet til å bevege seg fritt, fengsel, eller begrense den økonomiske friheten, bøtelegging.

En annen form for frihetsbegrensing er å inndra sertifikat/pass eller forsinke utskrivingen av nye.

Ved misbruk eller oppbevaring av narkotiske stoffer, bør straffen være frihetsberøvelse ved kortere eller lengre tids inndragning av pass/sertifikat. Slik forslaget til rusreformen ligger nå, er det ikke straffbart å inneha brukerdoser selv om det er ulovlig. Dette er en sniklegalisering av uønsket narkotikabruk. Ved kun å inndra pass/sertifikat vil ikke tyngre rusmisbrukere merke straffen.

De er allikevel ikke skikket til å føre bil. Det er de unge som mest vil føle en slik straff. Sammen med oppfølgingsmøter vil en slik straff kanskje sterkere medvirke til at færre eksperimenterer med narkotiske midler.

Det er mye positivt i den nye rusreformen, men det er lagt for liten vekt på forebygging med pisken for de unge. En konsekvens av at alle kan bære brukerdoser uten å bli straffet, vil gjøre politiarbeid med narkotikahund svært vanskelig i å ta smuglere.

Dersom Amsterdam flyet lander på Flesland og 20 har med seg brukerdoser, og en har med seg for mye, vil politiet ha mye ekstra arbeid med å plukke ut smugleren.

Trafikkontroll: – Det ble en del i dag

I det Statens vegvesen begynte å sjekke, fant de mer og mer som ikke var på stell.

Se hvor de bygget redet sitt: – Her har svanene rigget seg til for åpen scene

For første gang hekker et knoppsvanepar i Skranevatnet. – Jeg tror det kan komme kyllinger i løpet av uken, sier naturentusiast og turgåer, Svein...

Vanskelig pizzagjest angrep politiet

En mannlig gjest på en pizzarestaurant på Nesttun endte opp med anmeldelse for vold mot offentlig tjenestemann fredag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten