fanaposten.no

Leseren kvapp til da hun så at Bjarg sitt fotballakademi bruker sine ungdommer og seniorspillere til å på fast basis, en gang i måneden, plukke boss på industriområdet til BIR. Foto: Ståle Melhus

Reagerer på Bjarg-dugnad på BIRs område: - Gir assosiasjoner til barnearbeid

Jeg kvapp da jeg så at BIR Avfallsenergi bruker Bjarg sine ungdommer og seniorspillere til å plukke boss på industriområdet, skriver Kjersti Marie Grinde.

Meninger · Publisert 20:19, 31 aug 2021

Barn og unge som spiller fotball og plukker boss sammen er kjempefint. Men jeg kvapp til da jeg så at BIR Avfallsenergi, som er hovedsponsor for Bjarg sitt fotballakademi bruker Bjarg sine ungdommer og seniorspillere til å på fast basis, en gang i måneden, plukke boss på industriområdet(!).

Hadde dette vært bossplukking på og rundt Stavollen, i Melkeviken, i Hordnesskogen og andre steder i nærområdet der folk ferdes og forsøpler, så hadde jeg ikke reagert.

Men at barn og unge mot sponsorpenger skal rydde på industriområdet til en aktør innen avfallsindustri gir meg umiddelbart assosiasjoner til billig barnearbeid. Industriområdet synes jeg industrien skal sørge for å holde ryddig selv, med ansatte voksne på skikkelig vis.

LES OGSÅ: Bytter ut ball med boss-bingo

Guttene på 16 år bruker gule vester også på solskinnsdagen 22. august, og det er bra. Men gjennom året vil det nok bli ryddedager i mer utrivelige forhold med tidlig mørke, regn og vind. Kombinert med mye tungtrafikk rundt og på noen av virksomhetene i området sine områder, også på ettermiddags- og kveldstid og inkludert kloss inntil og på hovedadkomstveien til og fra Stavollen der det er mye ferdsel med barn som kjøres til og fra, går, sykler og bruker elsparkesykler, så må jeg i farten påpeke risikoen for påkjørsler som denne miksen byr på også.

Trafikkbildet her kvalifiserer neppe til noen «hjertesone», som det heter, satsingen på tryggere trafikk rundt i hovedsak skoler. Refleksvester vil gjøre de unge rydderne synlige, men vil sjåfører flest være obs nok på at barn og unge brått kan ferdes i kriker og kroker på jakt etter boss inne på industriområder?

Håper BIR vil tenke seg om og rydde industriområdet sitt selv, og at barn og unge heller kan rydde på andre områder enn industriområder, på en noe løsere basis og med større avstand til tungtrafikk.

Tilsvar fra Ingrid Hitland, daglig leder i BIR Avfallsenergi:

BIR driver ikke med barnearbeid. En vanlig definisjon på barnearbeid er at barn arbeider så mye at det går ut over lek og skolegang. Et par timers dugnad i måneden gjør ikke det, og påstanden din oppleves ganske kvass. Etter loven har vi et forbud mot barnearbeid og lovteksten er helt klar: barn som er under 15 år eller skolepliktige skal som hovedregel ikke utføre arbeid. Men det er unntak for blant annet kulturelt eller lignende arbeid, og lett arbeid etter at barnet har fylt 13 år. Det er for øvrig ingen barn eller familier som tjener penger på ryddedugnadene, alt går til idrettslaget. Dette helt vanlig praksis for tusenvis av idrettslag i Norge. Vi har sammen med andre virksomheter i Rådalen prioritert å kanalisere midler til fritidsaktiviteter barn og unge som er helsefremmende og gir sosial inkludering uten at det går utover barnas sikkerhet. Å plukke boss har også en holdningsbyggende effekt; de som rydder opp etter andre lærer gjerne å ikke forsøple selv, uavhengig av om det skjer på et industriområder, langs en skolevei eller i naturen. Vi går sammen for en god sak!

Tilsvar fra Torbjørn Birkelund, sportslig ansvarlig Bjarg fotball/Bjarg-akademiet:

Først av alt vil jeg forsikre innsender om at vi tar alle forholdsregler med tanke på sikkerhet, og for at en trygg gjennomføring av dugnaden alltid er ivaretatt. Våre lag stiller opp i enkelte helger når anlegget er stengt for trafikk, og vil alltid gjennomføres i dagslys. Dugnad er en av idrettslagets viktige ressurser for å opprettholde et høyt aktivitetstilbud for våre 2000 medlemmer, og gir ofte kjærkomne inntekter til både nye og eksisterende prosjekter. Vi opplever at felles dugnad for lagene bygger samhold og felleskap, og bidrar forsterkende på tilhørigheten spillerne har både til hverandre, og til klubben. Samtidig vet vi hvor miljøbevisste dagens ungdom er, noe som også viste seg på søndagens dugnad. Tidligere i år har vi ryddet både ved Stavollen og i Hordnesskogen. Gjennom disse aktivitetene får ungdommene våre et bevisst og positivt forhold både til miljø og sitt eget nærområde.

Bronse i uoffisielt NM

– Vi er Bjarg, de er Vålerenga. Å slå dem – og være spillemessig helt på høyde – er i seg selv en opplevelse.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten