fanaposten.no

Koronapandemien har bidratt til å forsterke psykiske plager, og for noen har den gitt nye plager. Foto: Terje Pedersen / NTB

Psykiske helseplager må ikke bli den neste pandemien

Meninger · Publisert 13:02, 15 mar 2021

Nedstenging, isolasjon og usikkerhet har preget manges hverdag det siste året. Koronapandemien har bidratt til å forsterke psykiske plager, og for noen har den gitt nye plager. Vi vet mange studenter er ensomme, og 1 av 4 studenter sier de ikke er fornøyde med livet. Eldre har også følt mer på ensomhet det siste året.

Dette er alvorlige problemer som det må tas mer tak i.

Psykisk helse er like viktig som fysisk helse. Det bør være en selvfølge at du også får hjelp til å takle psykisk sykdom, slik du får gips når du brekker beinet. Dessverre har psykisk helse vært mer tabu enn fysiske helseplager. Mange kvier seg for å be om hjelp, og mange har ikke fått den hjelpen de trenger. Heldigvis er det nå blitt mer åpenhet om psykisk helse, og behandlingstilbudet er styrket kraftig siden Høyre kom i regjering.

Likevel er det en økning i personer som rapporterer om psykiske plager. Særlig unge jenter sier de sliter mer, mens gutter er overrepresentert i selvmordsstatistikken. Andelen jenter mellom 15 og 20 år som har fått diagnostisert en psykisk lidelse har økt med omtrent 40 % de siste fem årene. Det er en urovekkende utvikling, og det er alvorlig at vi vet for lite om årsakene til at folk sliter.

Ensomhet og isolasjon kan i verste fall føre til flere psykiske helseplager. I løpet av pandemien har regjeringspartiene sørget for å styrke psykisk helsehjelp. Barne- og ungdomspsykiatrien er styrket, chattetjenester og hjelpetelefoner er styrket og det er bevilget penger til en nasjonal studenttelefon.

Men, vi er ikke i mål. Jeg er urolig for at vi kan få en pandemi av psykiske helseutfordringer. Derfor er det viktig at vi styrker apparatet rundt de som har det ekstra vanskelig nå.

For å kunne tilby best mulig behandling, trenger vi best mulig kunnskap. Regjeringen setter nå ned en ekspertgruppe som skal se på konsekvensene pandemien har hatt for folks psykiske helse, og så foreslå tiltak for bedre psykisk helse. Vi har ingen tid å miste, og derfor skal ekspertgruppen arbeide raskt – og levere sine forslag til tiltak innen 30. april.

Hotellansatte: – Julebordsesongen har gått over all forventning

Hotellansatte klare for siste helg med julebord på hotellene i Bergen sør: Nå går hotellene i Fana inn siste helgen med julebord. Les hvordan de...

– Dette kan vi ikke gjøre i Tyskland

Fana er ute av cupen etter hjemmetap i en jevn kvartfinale, der de nesten felte seg selv på slutten. De feilene må lukes bort før returkampen i...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten