fanaposten.no

Eiler Macody Lund

Peisforbud – et eksempel på venstrevridd fundamentalisme

Meninger · Publisert 21:39, 1 feb 2021

Nå har ca. 33.000 husstander lidd seg gjennom 3 uker med kaldt vær og dermed dårlig oppvarming i sine hjem.

Grunnen er enkel, det omstridte peisforbudet som trådte i kraft 1 januar.

Initiert av daværende Venstre i Byråd, og omfavnet av Byrådspartiene AP og KrF, som fikk med seg SV og selvfølgelig MDG ble denne kontroversielle saken behandlet av Bystyret .

Istedenfor å justere forbudet til de områdene som beviselig har dårlig luftkvalitet i enkelte, og i svært få perioder, valgte Byrådet den lettvinte løsningen at forbudet gjaldt hele Bergen, inkludert områder som f.eks., Totland, hvor det beviselig aldri har vært noen forurensinger og som kronen på verket gjelder forbudet Hele Året.

AP som normalt er et styringsdyktig og et realistisk parti, valgte å støtte forbudet simpelt hen for å redde AP Byrådet. Det toppet seg i Bystyresalen da daværende Byrådsleder, sto på talerstolen og fortalte Bystyret at det ville koste ca. Kr. 4.000,- å få etter montert en rentbrennende innsats i de gamle peisene. Dagen etter i BT ble kostnaden justert til Kr. 6000,-.

Men en reelle prisen er minimum Kr.35.000,- hvis det holder å kun skifte innsatsen, men for svært mange eldre peiser vil summen fort komme opp i Kr. 70.000,-. Denne ekstra skatten synes daværende og ikke minst nåværende Byråd er helt OK, og MDG mener at det skulle bare mangle at denne ekstra ”skatten” burde betales med glede.

For å lette på byrden vedtok AP byrådet at de ville støtte utskiftingen med

Kr 5.000,-, utbetalt etter montering var gjort, slik at mange vil kunne oppleve at etter montering og når man kan søke, at potten er oppbrukt.

En dårligere forberedt sak fra Byrådet skal man lete lenge etter og nå overøses vi med leser innlegg fra Vestre og MDG om viktigheten av å stoppe vedfyring. Dette selv om flere nyere undersøkelser setter et stor spørsmåltegn om vedfyring er så skadelig som politiker amatørene fra MDG hevder.

I min 12 år som bystyrepolitiker har jeg til dags dato sjelden opplevd maken til kampanje mot 33.000 husstander og dermed 70-80.000 velger i Bergen som koster hver husstand en enorm unødvendig kostand, som mange ikke har råd til og dermed har valget med å fryse seg gjennom vinter månedene eller betale uforholdsmessige summer til BKK (som også er delvis eid av Bergen Kommune!).

Politiker trikset er å sørge for å innføre forbudet i god tid før neste valg i håp om at innbyggerne har glemt hele forbudet og kostandene.

Den enkle løsningen som kan iverksettes straks, på de dagene i vinterhalvåret hvor prognosene indikerer at det kan ble dårlig luftkvalitet, er å sende ut SMS til alle innbyggere i Bergen å minne den enkelte husstand på at fyring i peiser ikke må finne sted.

Som vi har opplevd i disse Cornoa tider, følger vi lojalt denne type oppfordringer.

Kjenner jeg det utmerkete Brannvesen vi har i Bergen, vet de allerede hvilken husstander som har gamle peiser og som dermed kan få tilsendt en ekstra SMS.

Dette er den enkleste og billigst løsningen, men selvfølgelig for enkel for fundamentalist partiene, Venstre og MDG.

Så får vi håpe at Byrådet tar dette til etterretning og innfører denne muligheten og 33.000 husstander kan fortsette å bo i sine hjem uten å fryse om vinteren.

Hvis ikke, har 33.000 husstander og dermed sikkert 70.000 velgere muligheten i september 2023. å skifte ut disse partiene med partier som setter innbyggerne sine først både helsemessig og økonomisk.

Startet «Mat på farten» for folk på farten

Etter at kona slet med å få jobb etter å ha vært i fødselspermisjon, bestemte Anders Glesnes seg for å realisere en flere år gammel idé. Nå har de...

Disse er på medaljejakt: 12 lokale løpere kjemper i skøyte-NM

Fredag, lørdag og søndag arrangeres NM sprint, allround og enkeltdistanser. Fana- og BSK-løperne reiser til mesterskapet med store planer.

18 nye smittede fredag

Kommunen melder om 18 nye smittede siden i går.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten