fanaposten.no

– Patina-damene er i alderen 64 til 87 år. Gjennom dansen får vi anledning til - å ære våre mødre og bestemødre for den innsatsen de har gjort for oss i våre barneår. For egentlig er det disse generasjonene historien handler om, skriver Patina-damene i sitt innlegg. Foto: Ståle Melhus

Patina = å eldes med glans

Meninger · Publisert 07:00, 7 jul 2017

Vi er alle patina, uten unntak. Patina brukes på norsk om de aldringstegn som oppstår på overflaten av kunstverk. De kjemiske prosessene som foregår, kalles patinering.

Hvert enkelt menneske er et unikt kunstverk med en helt unik historie. Fortellingen vår handler om aldring, ikke av kunstverk, men av mennesker. Den handler om opplevelser, erfaringer, gode som vonde.

Ideen bak Patina var å hedre mødre og takke dem for deres iherdige innsats. Vi ønsker å vise en samlet livserfaring, fylt med gleder og sorger, angst og håp, utfordringer og suksesser. Det er historien vi ønsker å formidle.

Det har vært en glede å delta i Patina danseforestilling som ble vist under Festspillene i Grieghallen. Vi har lært at vi mestrer mer enn forventet. Slik er vi blitt løftet opp. Vi har fått nye inkluderende venner og har opplevd mye glede i denne form for dans. For å kunne delta var der ingen audition, bare lysten til å delta var tilstrekkelig. Der var plass til alle som ønsket.

Patina-damene er i alderen 64 til 87 år. Gjennom dansen får vi anledning til - å ære våre mødre og bestemødre for den innsatsen de har gjort for oss i våre barneår. For egentlig er det disse generasjonene historien handler om. De fleste av oss ble født like før, under eller etter krigen.

Historien vi forteller gjennom dansen, er om kvinner - før krigen - under krigen og etter krigen. Først å leve i fred, så krigens redsler og angst.

Mange fikk sine liv endret eller ble skilt fra familien. Så rettet kvinnene seg opp og nektet å la seg knekke. Med freden tok de igjen tak i sine liv og gikk videre. Kvinnene tok ansvar, gjorde sine valg og opplevde det livet gir av sorger og gleder. De gav av sin tid og krefter til familien og barna. De som fikk anledning tok en utdannelse, når småbarnsalderen var over.

Vi er stolte og takknemlige over våre mødre og bestemødre for deres valg og innsats. De levde i en tid med andre holdninger og til dels andre verdier enn i dag. Noen av oss gjorde samme valg som generasjoner av kvinner før oss og bare utsatte utdannelsen litt.

Med dagens øyne vil gjerne de yngre generasjoner si: De ofret seg for barn og familie. Men vi vil si: De gav, og vi gav. Vi hjelper hverandre.

Arne Fagerholt skapte Patina for å hedre og takke sin mor for den tid hun gav familien. Han viderefører dette til alle mødre og bestemødre. En takk for deres uvurderlige innsats. Han er tidligere danser, kjent i hele Europa. I dag er han kultursjef i hjembygden. Han forteller at han var til stede ved seniordansen i hjemkommunen. Så dukket ideen om Patina opp. Danseforestillingen Patina hadde derfor urpremiere med Orkdals damer fra 67 år til 90+.

Arne Fagerholt og vår instruktør, Stephanie Mariama Mowinckel, mottok BegeistRingsprisen 2017 like etter forestillingen i Grieghallen. Den 12 år gamle prisen deles ut årlig og i statuttene står det:

En BegeistRing gis en person som evner å skape glede, glød og begeistring i sin omverden. En BegeistRingsbærer kan lettere tåle motgang og holde det gående.

En BegeistRing kan utvides innover og utover til det uendelige, til den blir som ringer i vannet – som er starten på en bølge. En menneskebølge som gjør flere synlige – og stolte.

Arne Fagerholt og Stephanie Mariama Mowinckel har begge troen på at eldre kan bryte grenser og mestre så mye mer enn forventet. I tiden med trening og øving gav de oss bare gode opplevelser.

Blant publikum satt mange med tårer i øynene under forestillingen, for med dansen og musikken kom minnene frem.

Vesle Sari (11 år) åpnet og avsluttet forestillingen. Med sin dans fremstilte hun oss som den vesle jenten vi en gang var. Musikken som tonet spente seg fra harpespill, kjære kjente melodier og til trommers viltre rytmer. Da vi bukket og takket for oss, fikk vi stående applaus. Det hele har vært som et eventyr vi aldri har drømt om at vi skulle få oppleve.

I dag er vi bergenske Patina-damer blitt en sammensveiset, glad gruppe som ønsker å ivareta hverandre fremover. Vi trener en gang i uken med vår instruktør Stephanie. Ta gjerne med venner og kjente, oppfordrer Stephanie.

Vi ønsker å vise forestillingen flere ganger og håper vi får muligheten.

Norge møter Nederland i lagtempo-semifinalen

Sindre Henriksen tar på seg skylden for at Norge ikke klarte å vinne kvartfinalen i lagtempo.

Sier ja til 49 leiligheter

Kommunen har gitt rammetillatelse til å bygge 49 leiligheter i Eikåsen på Paradis, mot at utbygger tar vare på to eiketrær.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten