fanaposten.no

Onarheims "historietime" fortjener et tilsvar

Det er flere deler av Onarheim sitt innlegg som fortjener tilsvar, skriver bystyrerepresentant Line Berggreen Jacobsen.

Meninger · Publisert 13:52, 7 mai 2018

I Fanaposten forrige uke skriver Høyres gruppeleder i bystyret, Hilde Onarheim om blant annet økonomi og «litt historie», og hun etterspør etterrettelighet fra «den unge politikeren med ambisjoner» fra Arbeiderpartiet, Øystein Hassel. Det er flere deler av Onarheim sitt innlegg som fortjener tilsvar.

Les innlegget som startet debatten: Takk, Bergen!

I 2015 gikk Arbeiderpartiet til valg i Bergen med en garanti til Bergenserne: En ny kurs, hvor trygg økonomistyring lå til grunn. En forsvarlig forvaltning av fellesskapets midler er en absolutt forutsetning for å kunne levere de tjenestene vi både skal og vil levere til innbyggerne.

Om ikke politisk ledelse tar dette på alvor vil det på sikt ramme elevene i skolene våre, til de eldre på sykehjem og alle andre som trenger gode offentlige tjenester.
I det siste budsjettet Høyre- og FrP-byrådet la frem i 2015 skrev de selv at «den nåværende gjeldsutviklingen ikke er bærekraftig». Fylkesmannen fulgte samme år opp og beskrev netto driftsresultatet i Bergen som svakt. En tydeligere beskjed til bergenserne om at Høyre-byrådet ikke hadde kontroll på den økonomiske situasjonen kunne vanskeligere gis. Bergenserne svarte med å bruke stemmeseddelen og føre Arbeiderpartiet til byrådsmakt. Det var nødvendig.

Høyre skal ha honnør for å ha vært ærlige om hvilken situasjon kommuneøkonomien var i etter tolv år med blått styre, men det gjør det desto mer urovekkende at Høyres gruppeleder nå benekter at det var behov for å ta grep. I beste fall forsøker hun seg på en alternativ historiefortelling, i verste fall har Høyre ennå ikke forstått hvor avgjørende det er for stabilitet og kvalitet i tjenestene vi gir innbyggerne at kommunen har en ansvarlig og trygg økonomi.

Kommuneøkonomien preges selvsagt av en del faktorer som lokale politikere ikke rår over, som blant annet usikre skatteinntekter, arbeidsledighet og i 2015, en krevende flyktningsituasjon. Denne uforutsigbarheten gjør det enda viktigere at politisk ledelse i byen vår evner å ha kontroll over de faktorene vi kan kontrollere. Bare slik kan vi tåle uforutsette hendelser, uten å måtte redusere kvaliteten i barnehagene, skolene eller eldreomsorgen vår.

Siden Arbeiderpartiet, Venstre og KrF tok over styringen av Bergen i 2015 har vi gått fra jumboplass 368. til 126. plass på kommunebarometeret sin årlige kåring av kommunenes økonomiske situasjon. Bergen har for første gang på lenge et disposisjonsfond som overstiger premieavviket for pensjon, samtidig som vi har tatt viktige grep for å bøte på manglende vedlikehold av bygg. Vi er allerede bedre rustet for fremtiden enn vi var i 2015.
Når Onarheim skuer tilbake i tid bør hun kunne se at byrådet og Arbeiderpartiet har tatt viktige grep for en kommuneøkonomi som tar høyde for de store utfordringene som ligger foran oss.

Det er viktig å også ha «noe eldre politikere med ambisjoner», men for oss som ble kjent med det politiske Bergen i en tid da det minnet mest om et sirkus er det godt å vite at det finnes alternativer – uavhengig av alder. Både når det gjelder etterrettelighet og når det gjelder trygg økonomisk styring.

Gneist misset i opprykkskampen

Det raknet i sluttminuttene.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten