fanaposten.no

Stefan Heggelund er klimapolitisk talsperson i Høyre. Foto: Høyre

Oljefondet kan nå investere i grønn energi

Meninger · Publisert 09:57, 27 apr 2019

I takt med at klimaproblemet blir vanskeligere å løse jo mer tid som går, og verden må kutte halvparten av sine utslipp innen 2030 dersom vi skal klare å nå 1,5-gradersmålet, er det viktig med offensive klimatiltak.

Men skal vi løse klimaproblemet kan vi ikke bare begrense oss til klassisk miljø- og klimapolitikk. Vi ser et globalt marked som viser langt større interesse for fornybare løsninger enn tidligere. I markedene og finanspolitikken diskuteres derfor flere spørsmål om klimarisiko. Er investeringene økonomisk bærekraftige i et marked som stadig beveger seg i en grønnere retning? Har man en bred nok portefølje som gjør en robust i en økonomi som er mindre avhengig av enkeltsektorer, eller der det er en hurtig vekst i helt nye markeder?

Fornybar energi er et marked i sterk vekst, og det ventes at denne veksten fortsetter. Se for eksempel på solenergi, hvor prisen på solceller er blitt redusert med 99 prosent siden 70-tallet.

Vi må legge til rette for at også oljefondet kan investere i det vi kaller unotert infrastruktur, det vil si selskaper som er utenfor børs og hvor man kan investere i anlegg som for eksempel forsyner mennesker med fornybar strøm.

Det gjør vi nå. Regjeringen åpner opp for at Statens pensjonsfond utland (SPU), populært kalt oljefondet, skal kunne investere i prosjekter som forsyner ulike land i verden med fornybar energi. Norges Bank har sagt at en stor del av investeringsmulighetene innen fornybar energi er utenfor børs, og da særlig infrastrukturprosjekter.

Dette er klokt for å spre økonomisk risiko. Men det vil også være positivt for å begrense menneskeskapte klimaendringer. Fordi det først og fremst er en investeringsstrategi, vil det stilles samme krav til lønnsomhet og åpenhet som for andre investeringer. Samtidig er det et positivt signal for klimasaken.

Det viser hvordan god økonomisk politikk også er bærekraftig for klimaet. Samtidig er det et eksempel for hvordan god klimapolitikk må utformes. Den skal bidra til det grønne skiftet samtidig som den er økonomisk bærekraftig.

Stoppet vogntog med utslitte dekk

Statens vegvesen delte også ut tre bruksforbud i Grimesvingene.

Brannvesenet rykket ut til rare lyder fra pipe

Da brannvesenet åpnet feieluken til skorsteinen på Sandsli, skjønte de hva lydene var.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten