fanaposten.no

Merkelige påstander om bybanen, demokrati og kunnskap

Meninger · Publisert 18:28, 6 jan 2022

Eivind Hermansen tar feil når han påstår at velgerne i 2019 valgte en tunnelløsning for bybanen til Åsane.

Det flertallet han refererer til ønsker nemlig ikke tunnel - tunnelgjengen i bystyret består av en stor andel bybanemotstandere som ikke ønsker banen til Åsane i det hele tatt.

Samtidig vil 86% av bergensere ha banen nordover. At enkeltrepresentanter i bystyret innser at bybanen til Åsane er det aller viktigste, står det stor respekt av.

I 2019 bestilte bystyret en utredning for å finne ut hva den beste tunnelløsningen for bybanen var gjennom sentrum. Resultatet kom høsten 2021: Den beste av alle tunnelløsningene var dårligere enn Bryggen-traséen. Dagløsningen over Bryggen var det beste for kollektivtilbudet, for byutviklingen, for universell utforming, for klimagassutslipp og for natur. Bystyret fikk altså en grundig faglig utredning og gjorde vedtak på bakgrunn av den kunnskapen som ble presentert.

At denne utredningen påviser det som flertallet i bystyret har vært enige om i ti år, kaller Hermansen for en demokrati-krise.

Politikerne har ikke snudd fordi det passer dem, men fordi et faktagrunnlag er klinkende klart på at dersom vi noensinne skal få en bybane nordover, så må vi ta kunnskapsbaserte beslutninger.

Jeg er selv en av politikerne som har endret syn i denne saken. Jeg, og andre som har endret syn, er blitt kalt forrædere og svikere. Jeg lever godt med det.

Hermansen setter seg på sin høye hest og mener at Høyre er de eneste som kan møte velgerne med løftet hode fordi de mener det samme i dag som de mente i 2013.

Jeg tenker med gru på om det skulle være slik at vi stopper all tankevirksomhet, refleksjon og vurderinger dagen etter valget. Tallenes tale er tydelig: Dagløsningen er den eneste løsningen som gir oss en bybane til Åsane. Det skulle bare mangle om vi ikke tok innover oss ny kunnskap, det skylder vi velgerne våre.

For MDG har det aller viktigste vært å sikre et miljøvennlig kollektivtilbud nordover med bybanen. Ved å stemme for dagløsningen har vi sikret bybanen til Åsane, slik vi har lovet medlemmene og velgerne våre.

Hermansen sier at han kommer til å fortsette å kjempe mot en "15 meter bred bybanekorridor". Dette er et beviselig uttrykk for høyresidens nekt mot fakta.

Bybanen er ikke 15 meter bred, den er 7,9. At Høyre-politikeren farer med tull i samme innlegg som han oppfordrer andre til å ikke lyve er useriøst og skaper den forakten for kunnskap som nettopp Høyre har dyrket i hele bybanedebatten, og tydeligvis vil fortsette med.

Det er synd - for demokratiet.

Vannlekkasje fra sprinkleranlegg på Kirkevoll skole: – Store vannskader

Et rør hoppet av fra sprinkleranlegget, og førte til store vannskader på Kirkevoll skole.

Fikk endelig oppfylt ønsket om butikk i Lagunen

Tirsdag åpnet Europris sin butikk nummer 272 i Norge, og den fjerde i Bergen sør. – Dette er fremtidens Europris-butikk, sier butikksjef Stian...

Fana IL har fått purring på gigantregning fra kommunen. De nekter stadig å betale.

– Kommunen har bedt oss om å prosjektere en hall. Så sender de oss en millionregning for jobben. Det er ikke til å tro, sier Hans R. Dankertsen,...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten