fanaposten.no

Mens vi venter på GPS-veiprising

Meninger · Publisert 09:26, 6 jun 2019

Over lenger tid har alle partier som ikke er imot bompenger ytret ønske om å erstatte bomstasjonene med satelittbasert veiprising. Da med begrunnelser som at en vil kunne sørge for at folk betaler utifra forurensning fra kjøretøyet og reiselengden. Via GPS kan en presist måle hvor og hvor langt ethvert kjøretøy reiser. På denne måten kan en unngå at folk må betale titalls kroner for å kjøre noen få hundre meter hvis de må passere en bom.

Vi i MDG mener også at det er en god ide. Teknologien er tilstede, men vi vet at det vil ta noen år før vi kan få dette i drift som erstatning for bomstasjonene.

Mens vi venter kan vi allikevel sørge for å justere takstene slik at folk som kjører lenger betaler mer og de som kjører lite betaler mindre. Paradoksalt nok har vi en timesrabatt som gjør at de som kjører lenger og passerer flere bommer betaler akkurat det samme som de som kun passerer en. Prisingssystemet er altså laget slik at det fungerer stikk motsatt av det alle ønsker seg. I siste bystyremøte spurte jeg byråd Tryti om de ville vurdere å fjerne timesrabatten for å redusere takstene pr passering. Til svar fikk jeg høre at de ville ha en gjennomgang av hele bomsystemet sammen med fylket og staten. At byrådet er åpen for å vurdere alle endringer i bomsystemet med åpne øyne er bra. Selv mener jeg at Bergen kommune allerede nå burde ta initiativ ovenfor fylkeskommunen og staten for å gjennomføre en balansert inndekning hvor timesrabatten fjernes fullstendig samtidig som takstene settes ned. Det vil gi en myk overgang i retning av satelittbasert veiprising. Også et mer rettferdig betalingssystem siden de som bruker veien mest og forurenser mest, også vil betale mest.

Han vil lede det nye bydelsstyret i Fana

Politikerne prøver å bli enige om hvem som skal styre byen. Klarer de å bli enige om hvem som skal styre bydelene?

«Vi er klare til å snakke med YIT så snart de er i gang med arbeidet igjen»

Det er full skjæring på Hjellestadvegen. YIT har lagt ned arbeidet. Vegvesenet vil ikke forhandle.

Veltet på moped uten hjelm

17-åringen kom fra det med lettere skader.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten