fanaposten.no

Terje Kollbotn, fylkestingsrepresentant og medlem av hovedutvalg for kultur, idrett og inkludering for Rødt Vestland. Foto: Privat

Mening: «Vi må sørge for at disse tilbudene ikke blir liggende med brukket rygg»

Under onsdagens møte i Fylkestinget i Vestland var «Regional plan for kultur 2023-2035 – Kultur bygger samfunn» oppe til behandling.

Meninger · Publisert 16:14, 15 mar 2023

Raudt Vestland støtter planen, men vil sette søkelys på det som mangler, det dagsaktuelle og det som preger alle ledd av fritidslivet i Vestland. Nemlig de høye strømprisene.

Flere idrettslag og kulturinstitusjoner sliter med dagens strømpriser. Både med tanke på hvordan de økte utgiftene spiser av driftsbudsjettene og går utover tilbudene, men også at flere og flere foreldre sliter med å ha råd til å kunne sende barna på slike aktiviteter.

Fana Idrettslag, et av landets største idrettsforbund, hadde i 2022 en økning i budsjettet på 500. 000 i strømutgifter, dette etter strømstøtteordningen. Fana IL er en bærebjelke i bydelen. Det skaper glede, engasjement, fellesskap og et inkluderende miljø på tvers av de mange ulike klasse- og kulturbakgrunnene i Fana bydel. Slik må det fortsette å være.

Et annet idrettslag som har hatt problemer på grunn av de høye strømprisene er Gimle Basket. I fjor økte strømutgiftene med 300. 000 mer enn budsjettert, og selv etter strømstøtte var merutgiftene likevel på 200.000. I kveld spiller Gimle Basket kvartfinale i NM, og tar sikte på å bli Norgesmester tredje år på rad. Basketballmiljøet i Bergen er i toppen i Norge, og Gimle er helt avgjørende i utviklingen til de lokale klubbene Ytrebygda Basketballklubb og Hop Basketballklubb.

Terje Kollbotn, fylkestingsrepresentant og medlem av hovedutvalg for kultur, idrett og inkludering for Rødt Vestland, er helt tydelig i sitt budskap:

«Dette er en god plan og et godt utgangspunkt for kulturlivet og kulturutviklingen i Vestland fylke. Her står Fylkestinget samlet i det overordnete perspektivet om hvor viktig kulturlivet, idretten og friluftsaktiviteter er for fylket vårt. Men vi må sørge for at disse tilbudene ikke blir liggende med brukket rygg som følge av de høye strømprisene. Vestland Fylkesting må nå stille opp med tiltak og midler som sikrer tilbudene på kort sikt, ikke bare lang sikt.»

Rødt Vestland fremmet derfor følgene forslag i Vestland Fylkesting: «Dei höge straumprisane undergrev ei rekkje mål og satsingar i den regionale planen og handlingsprogrammet for kultur i fylket. Både kulturinstitusjonar, kulturbygg, idrettslag og andre frivillige organisasjonar slit med å få betalt straumrekningane. Straumstötteordningane er ikkje tilstrekkelege. Dette går spesielt utover alle med dårleg råd, og tilbod til barn og unge.

For å kunne gjennomföre mål og satsingar i denne planen, vil Vestland fylkesting arbeide for at heile kulturlivet, inkludert idretten, får dekka alle sine ekstraordinäre straumrekningar.»

Forslaget ble nedstemt, men fikk støtte fra Fremskrittspartiet, Folkets Parti og to uavhengige representanter.

Denne kampen er ikke over. Frem til neste møte i Vestland Fylkesting i juni vil Rødt arbeide videre med å skape bredere politisk støtte til forslaget, og knytte arbeidet opp til vår Stortingspolitiker, Sofie Marhaug, som er nestleder i Energi- og miljøkomiteen.

Lovbrudd til lands og til vanns: Ruskjørte med bil og stjal båt

Mannen tok båten fra en privat brygge ved Søvikneset. Dagen etter ble han funnet av politiet ved Bradbenken i sentrum.

Bråkete kar skal ha tafset på ansatte – fløy rett fra flyplassen til arresten

Mannen skal ha vært ufin mot ansatte på Bergen lufthavn. Han skal også ha nektet å følge pålegg fra politiet.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten