fanaposten.no

25. november hvert år markeres FN-dagen for avskaffelse av vold mot kvinner, kjent som ”oransje-dagen”. Bergen syd Soroptimistklubb og de andre klubbene markerer denne dagen. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX (Illustrasjonsfoto)

Med rett til utdanning og et liv uten vold

25. november hvert år markeres FN-dagen for avskaffelse av vold mot kvinner, kjent som ”oransje-dagen”.

Meninger · Publisert 16:26, 25 nov 2017

25. november hvert år markeres FN-dagen for avskaffelse av vold mot kvinner, kjent som ”oransje-dagen”. Soroptimist International representerer ca. 80.000 medlemmer i 130 land, som arbeider i prosjekter for å utdanne og bemyndige kvinner og jenter.

Rett til utdanning og et liv uten vold er viktig i dette arbeidet.

Norgesunionen av soroptimister ønsker å sette fokus på denne viktige dagen. Bergen syd Soroptimistklubb (med medlemmer fra Fana og Ytrebygda) er en av 62 klubber i Norge. Sammen med soroptimistklubbene verden over, er vi en del av FNsystemet.

Hva og hvem?

I alle samfunn – uavhengig av etnisitet, økonomisk og kulturell status - rammes kvinner av vold, den kommer i mange former. Alt fra psykisk vold til fysisk vold, barneekteskap, kjønnslemlestelse, kidnapping og menneskehandel.

Tall fra FN viser at 35 % av alle kvinner i verden opplever vold. Over 50 % av alle seksuelle overgrep skjer mot jenter under 16 år. Den siste tids norske fokus på den verdensomspennende #metoo-kampanjen, viser at også vi i Norge har en lang vei å gå.

Her hjemme erfarer vi at enkelte skoler flommes over av vold. Elever utøver krenkende og noen ganger straffbar atferd overfor medelever og lærere.

Politiet opplyser at det i fjor ble anmeldt dobbelt så mange voldssaker i videregående skole i Oslo, som året før. En stor del av overgrepene skjer i form av psykisk mishandling. Ofte i nære relasjoner; i hjemmet, på skolen, i arbeidslivet.

Den usynlige volden, med krenkende atferd og trusler som ikke gir synlige skader, ingen blåmerker som forteller, men men skadde ofre. Traumatiserte mennesker og store mørketall.

”Valgt det”- et teaterstykke om menneskehandel

Norgesunionen av soroptimister har med bestilling av teaterstykket ”Valgt det” de siste årene satt spesielt fokus på menneskehandel, og alt hva det omfatter av overgrep og vold, særlig mot kvinner. Mer kunnskap gir økt bevissthet.

Forestillingen har gått landet rundt og mange har sett den, med flere forestillinger i Bergensområdet. Det har også vært visninger i videregående skoler. Stykket har gjort inntrykk – og mange unge har hatt aha-opplevelser og etablert et godt grunnlag for å kunne ta standpunkt.

Vi kan ta ansvar

Økt vold i skolen, menneskehandel og den usynlige volden i nære relasjoner: 25. november-markeringen peker på viktige, komplekse samfunnsproblem, og derved også et samfunnsansvar. Det er viktig å holde fokus på problematikken, og legge til rette for gode løsninger.

Det finnes dessverre ingen enkle løsninger – men å arbeide for gode holdninger kan hver og en bidra til. Stille spørsmål når noe “skurrer” og vise litt ekstra omtanke.

Soroptimistene oppfordrer både politikere, organisasjoner og enkelt personer til å engasjere seg. La oss vise solidaritet og stå sammen om FN-markeringen 25. november og alt den står for!

Rå skole er overfylt: – Elevene kommer seg knapt på do

Med et pennestrøk økte kommunen kapasiteten på Rå skole fra 400 til 450 elever. Nå er skolen så full at elevene knapt kommer seg på do.

To boliginnbrudd i helgen

Søndag kveld ble det meldt om et innbrudd i en villa på Hjellestad.

Bybanen stod i morgenrushet

Bybanen hadde tekniske problemer på Fantoft og Hop. Det er nå normal drift igjen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten