fanaposten.no

Kulturlandskapet på Liland kan bli utbygget med industri og næring, men protestene er store. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Matjorda vi mistet?

Meninger · Publisert 12:00, 6 okt 2017

Onsdag 27. september 2017 var en spennende dag på mange vis. At det var «verdens gapahukdag» kom sikkert like overraskende på oss alle, og når vi i tillegg kan lese om at det siden 1980 også blir markert «verdens turismedag» den 27. september, skjønner vi at det store internett mange ganger vet mer enn de aller fleste av oss.

Jeg markerte forøvrig ingen av merkedagene, men var mest spent på dagens bystyremøte, og da ikke særlig med tanke på kommunens budsjett, men kommunedelplanen for Birkeland, Liland, Ådland og Espeland. Ja, jeg sikter selvsagt til saken som media i ettertid har omtalt både som «en skandale», og «i strid med nasjonale målsettinger». Så var det gjerne en mening med at vi i andakten til NRK denne dag kunne høre lege og professor, Ingvar Wilhelmsen blant annet snakke om at «ingen blir likt av alle».

Kampen for å verne matjorda i Ytrebygda har vart i mange tiår, og på den tid som kampen har vart har det vært mang en folkevalgt innom Bystyret i Bergen kommune. Det er et paradoks at det i samme periode har vært bønder i området som har prøvd å tenke langsiktig rundt arealene sine. Dyrket grønnsaker til bergensforbrukeren, gress til dyrene og pleid kulturlandskapet. Det samme kulturlandskapet som blant annet gjør at vi 27. september kan markere «verdens turismedag» også i Bergen. I alle fall en liten stund til.

Historien til byen burde være viktig for de folkevalgte. Den viser oss at Bjørgvin ble bygget rundt, og på den beste matjorda. Lett tilgjengelig mat for den voksende byen var en del av tanken. Landbruket har vært viktig, og er viktig for flere næringer enn selve landbruksnæringen. Lokalprodusert, kortreist mat, grønne lunger i tettbygde strøk, og arbeidsplasser. Ikke bare på den enkelte gård, men også i næringsmiddelindustrien, som veterinær, rørlegger, elektriker, etc.

Historien om Bergensbonden burde også være viktig for de folkevalgte når en slik sak skal behandles i byens øverste organ. For oss som følger med i media er det sjokkerende lite kunnskap om Bergensbonden ute og går, når Byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti byr på «forutsigbarhet for bedriftene som allerede har kjøpt land i dette området». Hun snakker altså om forutsigbarhet for kapitalsterke investorer, som har lokket med millionbeløp til grunneiere. Bønder som i generasjoner har forsøkt å gjøre et levebrød av matjorda - bondens gull.

Forutsigbarhet er jo akkurat det bonde Erling Liland har ropt etter i tiår for å kunne være bonde i Bergen. Nettopp fordi det tar minst to år fra en kalv blir født til den får kalv selv, og starter å produsere melk til bergenserne. Nettopp fordi det er for sent å sette poteten når du er sulten. Forutsigbarhet er en av nøklene i en biologisk produksjon.

Bergen vokser, det er ingen overraskelse. I takt med befolkningsveksten vet vi også at matproduksjonen de neste tretti årene nærmest må dobles i Norge. Denne doblingen må skje på matjorda som i dag utgjør ca. 3 % av landarealet vårt, og dette var jo en av grunnene til at Stortinget i 2015 vedtok jordvernstrategien som slår fast at innen 2020 skal maksimalt 4000 dekar matjord bygges ned hvert år. Anna Elisa Tryti uttalte til NRK Hordaland 2.oktober at «fordi byen vokser må arealkrevende næring flyttes ut av byen». Ut av byen, og oppå 1000 dekar matjord. 1/4 av det som er Stortingets mål i ett vedtak. Problemet oppstår jo når byens øverste ledere ikke selv ser at det arealet bilbutikker, industri og boliger nå skal få lov til å flyttes til allerede er arealkrevende næring der mat kan produseres. Mat til byens voksende befolkning.

Politikerne i Bergen kommune må etterhvert åpne øynene og se at matjorda og landbruket i kommunen faktisk er noe vi er tjent med å ha, og den trenger å vernes om!

Kampen for å verne matjorda i Ytrebygda har vart i mange tiår

Buss mot bil i Grimesvingene

En buss og en personbil har kollidert i Grimesvingene. En person lettere skadet.

Disse bedriftene vil hun ha vekk fra Rådalen

Flere Rådalen-bedrifter ligger på en tomt eid av Stend VGS. Området er egentlig tiltenkt landbruk.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten