fanaposten.no

Her er Miljøagentene i Melkeviken under ryddeaksjon i mai 2015. Foto: Miljøagentene Kringlebotn

Marin forsøpling er verre enn du tror!

Meninger · Publisert 06:00, 17 mar 2017

Marin forsøpling er et kjempestort miljøproblem. Hver dag kastes mange millioner stort og smått søppel på land eller i havet verden over. På et år kastes over 8 millioner tonn!

Veldig lite av avfallet i og rundt verdens hav blir plukket opp, ca. 15 % ligger på strendene, men det meste ligger igjen på havbunnen.

Den marine forsøplingen, er stygg å se på, den forgifter vann og naturen, er farlig for både dyr, fugler og fisker, og dermed også for oss mennesker som er øverst i næringskjeden.

Så mange som 100 000 dyr og over en million fugler som lever i eller ved havet blir drept eller skadet hvert år, på grunn av plastsøppel. Ni av ti sjøfugler i Norge har plast i magen. De svelger alt fra Q-tips, korker og lightere, til lekebiler

En stor hval ble nettopp funnet på Sotra. Når de åpnet magen, fant de ca. 30 forskjellige plastposer. En mann fant også en gummikule fra en fotballbane i en reke.

I naturen kan det ta flere hundre år før plast brytes ned. Når Miljøagentene er med på strandrydding, finner vi veldig mye plast. Hundrevis av taubiter, flasker, korker, garnrester og plastkanner er bare noe av det. Plastsøppel i havet brytes med tiden ned til mikroplastpartikler.

Kildene til mikroplast er mange. Det er umulig å finne opprinnelsen til mikroplast når den har nådd havet, men kosmetikk- og hudpleieprodukter, dekkslitasje og gummikuler fra fotballbaner er tre store kilder. Husk derfor å velge tannkrem og hudpleieprodukter som er merket med miljømerket Svanen, som er uten mikroplast.

For å få vekk noe av plastproblemet kan vi f.eks. slutte å bruke Q-tips laget av plast, og heller velge de av papir. Det er også lurt å passe ekstra godt på søppelspann og andre ting når det blåser, så det ikke havner i naturen eller i havet.

Hvert år arrangeres strandryddedager rundt om i landet. Bli med på en av de mange ryddeaksjonene eller start en ryddeaksjon på egenhånd.

Om mange rydder sin nærmeste strand, skråning, området der dere bor og jobber eller skolevei, så blir det bedre. Det er jo også veldig viktig at ungdommer og voksne slutter å kaste flasker, bokser og annet søppel i nærmiljøet vårt.

Miljøagentene har sagt at panten må bli 5 kroner, og håper at politikerne kan bestemme det. Med fem kroner i pant vil nesten ingen kaste flasker i naturen eller på sjøen og mange flere vil plukke opp de som kastes.

Kirkevoll manglet spiseplass. Det ga SFO-lederen en ide

På Kirkevoll skole har avdelingsleder Hilde Brunvatne på SFO hatt en hemmelighet. – Planen var å overraske hele skolen, sier Brunvatne, og hun har...

Lorentzen vant 500-metercupen

Håvard Holmefjord Lorentzen vant verdenscupen sammenlagt på 500 meter som første nordmann søndag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten