fanaposten.no

– La oss også slippe å betale i dyre dommer for medisin som gjør livet lettere, og holder sykdommen i sjakk, skriver Asbjørn Bøe i sitt innlegg om lavt stoffskifte. Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix

Lavt stoffskifte - en sykdom som er dyr å leve med

Meninger · Publisert 13:25, 25 jan 2019

Ifølge offentlige beregninger lider ca. 2-3 prosent av Norges befolkning på 5,2 millioner av hypotyreose eller lavt stoffskifte. Med andre ord finnes det rundt 130.000 personer i Norge som er avhengige av daglig medisinering for å komme seg gjennom dagen. Andre statistikker kalkulerer med over 200.000. Å ha lavt stoffskifte betyr at skjoldbruskkjertelen helt eller delvis har sluttet å fungere og dermed ikke gir, eller gir for lav mengde stoffskiftehormon til blodet og til alle kroppens celler.

Mange pasienter blir godt hjulpet av den syntetiske medisinen Levaxin, som etter 1970 ble offentlighetens eneste medisin som hjalp mot lavt stoffskifte. Dessverre er det en del av pasientene som reagerer dårlig på Levaxin, og mens legene foreskriver høyere og høyere dose blir pasienten dårligere og dårligere da kroppen ikke reagerer positivt på det syntetiske stoffet.

Det finnes et alternativ, men dette er et bioidentisk legemiddel, og mange leger nekter konsekvent å skrive ut resept på dette i forbindelse med lavt stoffskifte. Det bioidentiske legemiddelet har betegnelsen NDT (Naturally Desiccated Thyroid), som er tabletter bestående av tørkede og oppmalte skjoldbruskkjertler fra gris, og har vært benyttet i Norge helt siden 1890-årene. Denne medisinen kalles Bio-identisk hormonbehandling, og for dem som fungerer dårlig på syntetisk Levaxin, kan dette være en fullgod behandling. På tross av at NDT var den normale og anerkjente medisinen i nærmere 100 år, er den i dag IKKE på blå resept. Meldingen fra det offentlige er klar: «Dersom du ikke tåler Levaxin – må du betale andre alternativer selv.», og NDT er ikke billig!

Mange leger i Norge har manglende kunnskap om lavt stoffskifte, og da de altså i tillegg kun skriver ut resepter på Levaxin, er det store grupper som i flere år må slite med de mange plagene som lavt stoffskifte og Levaxin påfører dem, da de ikke kjenner til NDT.

Lavt stoffskifte er en tilstand som er vanskelig å definere, men som er lett å påvise. En enkel blodprøve er nok, men i mange tilfelle må du selv be legen om å ta den. Symptomene er mange og forskjellige fra pasient til pasient. Kronisk tretthet, innsovningsproblemer og manglende fokus på grunn av manglende søvn er noen, men ellers kan man nevne: nedsatt konsentrasjonsevne, utmattelse og svimmelhet, videre: endringer i huden, langsom tale, vekttap eller vektøkning, kuldeintoleranse, hypotermi (nedkjøling), infeksjoner, betennelser, håravfall, fortykket hud, humørsvingninger, lydfølsomhet, muskel- og leddsmerter – for å nevne noen! Alle får ikke alt på en gang, og noen får helt andre og gjerne motsatte reaksjoner. Lavt stoffskifte er en mangelsykdom som har direkte innvirkning på menneskets celler og gir av den grunn varierende symptomer, i tillegg er det en del pasienter som kun har nedsatt funksjon i skjoldbruskkjertelen, mens hos andre er den helt ute av drift.

I felleskatalogen for legemidler finner vi følgende om Levaxin og bivirkninger: «Bivirkninger er vanligvis relatert til høy dose. Ved for høy dose eller for rask doseøkning kan uregelmessig eller rask hjerterytme, vekttap, brystsmerter, smerter i ben eller armer, diaré, hodepine, skjelvinger, svetting, nedsatt varmetoleranse, søvnløshet eller nervøsitet forekomme. Gjentatte overdoser kan gi mer alvorlige symptomer. Det er viktig å kontakte lege umiddelbart hvis du mistenker at du eller noen du kjenner har fått i seg for mye Levaxin.» Utrolig nok er listen over bivirkninger ganske så sammenfallende med listen over symtoner på lavt stoffskifte.

For de pårørende er tiden før lavt stoffskifte blir konstatert en urolig tid. I tiden før min kone fikk påvist sykdommen (noe som hun forresten gjorde selv) kjente jeg ikke henne igjen. Økt søvnbehov men lite søvn med de plager som følger av dette, var en av de tingene som satte forholdet vårt på prøve. Stadige smerter både i rygg og i andre ledd ble avvist av legen med ordene: «Ja, hvem har vel ikke litt vondt i ryggen?»

Etter mange år med lavt stoffskifte er nå min kone blitt så godt «utdannet» innen sykdommen og samtidig fått mye av tidligere helseproblemer på avstand, at hun i begynnelsen av 2018 fant frem til bio-identisk hormonbehandling – problemet med dette er altså at de ikke fåes på blå resept, men er en kostnad man må ta selv. Hun følte selv at Levaxin ikke ga nok effekt for henne, og begynte å «mase på» legen for å få han til å skrive ut NDT – det ville han ikke, men heldigvis var han så pass oppegående at han henviste til en ekspert.

Det finnes flere merker bio-identiske hormoner: Armour Thyroid er den dyreste og produseres i USA, Thyroid fra Canada har en litt midt-på-treet-pris, mens Nature-Throid også fra USA er den rimeligste, men billig er de ikke. Du må nok betale godt over 1000 kroner for 100 tabletter, men igjen, mange leger er skeptiske til å skrive resept på NDT.

Bio-identisk hormonbehandling fungerer ikke for alle, men mange pasienter som har gått i årevis på Levaxin, og fremdeles har symptomer på lavt stoffskifte og dermed forskjellige helseplager, får en stor forbedring av allmenntilstanden når de prøver NDT. Det finnes så vidt jeg vet ingen rapporter om negative bivirkninger av NDT, og husk at dette stoffet er godt testet i Norge i nesten hundre år.

Ved overgang til NDT merket min kone raskt at ting bedret seg. Smerter i ledd ble redusert og er nå nesten helt borte, utholdenheten økte og søvnen ble bedre. Hun begynte med de billigste tablettene, men har nå endret til de middels dyre.

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk har uttalt at «… det er direkte feil at naturlige produkter og medisiner er bedre enn kunstige.», og han fortsetter «… i de seneste årene har noen leger har begynt å tilby tørkede skjoldbruskkjertel fra gris igjen – noe jeg mener er helt galt og gir mye dårligere behandling.»

Hva Madsen sier og mener betyr utrolig lite for meg og min familie ettersom min kone er i en helt annen og mye bedre tilstand etter at hun sluttet med Levaxin og gikk over til tørket skjoldbruskkjertel fra gris. Utrolig nok har Anders Svare overlege og spesialist på stoffskiftesykdommer på Sykehuset i Namsos uttalt at det kan være placebo-effekt!

Stoffskifteforbundet er opptatt av å rette søkelys på hvilke utfordringer medlemmene har med sin stoffskiftesykdom. Forbundet har et medlemstall på rundt 5000, noe som er utrolig lavt når rundt 130.000 personer i Norge lever med lavt stoffskifte. 130.000 stemmer hadde vært noe å legge på bordet når diskusjonene om blå resept på NDT og penger til forskning skal taes med Steinar Madsen eller helseminister Bent Høie. Til sammenligning hadde kristelig folkeparti 123.000 stemmer ved siste stortingsvalg, og de sitter nå og bestemmer hvilken regjering vi skal ha.

Det er nå på tide at Bent Høie og andre helseansvarlige får øynene opp for 130.000 norske menn og kvinner hvor mange daglig sliter med lavt stoffskifte – mange uten å være klar over det selv, da de har ingen tilgjengelig lege som har nok kunnskaper til å stille diagnosen og hjelpe pasienten. La oss også slippe å betale i dyre dommer for medisin som gjør livet lettere, og holder sykdommen i sjakk. Her trengs det mer utdanning blant norske leger, og ikke minst trengs det penger til forskning. Legene vet for lite om sykdommen, og helsemyndighetene vet antagelig enda mindre.

Min oppfordring til alle som sliter med lavt stoffskifte er: Meld deg inn i Stoffskifteforbundet og vær med å støtte det arbeidet som de utrettelig jobber med til dagen for at 130.000 nordmenn skal få en lettere hverdag.

Elev på Sandsli smittet - 92 i karantene

Fylket melder om et smittetilfelle ved Sandsli videregående skole torsdag.

Denne bydelen har minst smitte i Bergen

Ytrebygda er bydelen med lavest smitte per 1000 innbyggere i årets to første uker.

Etterforsker spredning av manipulert video

Politiet etterforsker saken hvor en lærer er hengt ut i en manipulert video som ble spredt på sosiale medier. – Vi er sjokkerte over at voksne...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten