fanaposten.no

Innsenderen mener Senterpartiets Jenny Klinge overvurderer velferden til disse. Foto: Lise Åserud

Landet vårt er skapt for mer enn husdyrhold, Jenny Klinge

Meninger · Publisert 04:30, 19 sep 2022

I Fanaposten fredag 9. september argumenterer Jenny Klinge (Sp) for å opprettholde dagens kjøttkonsum i Norge.

Ifølge Klinge undervurderer Gunnhild Stordalen og EAT «kor viktig kjøtt har vore og er i det norske kosthaldet og kor viktig det kjem til å vera for sjølvberginga vår i framtida».

Sammenlignet med tidligere, spiser vi i Norge i dag ca. ti ganger mer kjøtt enn på 1800-tallet og dobbelt så mye som våre besteforeldre. Dette til tross for svak nedgang de siste par årene.

Helsedirektoratets øvre anbefalte grense for rødt kjøtt er 500 gram per uke. Det faktiske inntaket ligger ca. 30 % over dette. Vi slakter ca. 190 000 dyr hver dag i norsk kjøttproduksjon. (Sjødyr er ikke medregnet)

Vi konsumerer tre ganger så mye kjøtt som FNs klimapanel definerer som bærekraftig.

Forskning i regi av Verdens Helseorganisajon viser sikker årsakssammeng mellom tarmkreft og inntak av bearbeidet kjøtt (i praksis alle ferdigprodukter av kjøtt). Tarmkreft er en vanlig kreftform i Norge, og har økt de siste 50 årene.

Klinge hevder at «Norsk husdyrhald er noko heilt anna enn industrielt landbruk internasjonalt.»

Norge kan neppe hevde å ha særlig fokus på dyrevelferd for dyr i industrien.

Kyr har kun krav om uteliv 8 uker i året, slakteokser står med få unntak inne hele livet. I kyllingproduksjonen lever de fleste kyllinger trangt hvor det er vanlig med 36 kg kylling per kvadratmeter, - noen få lever med 25 kg kylling per kvadratmeter.

Griser lever hele livet i betongbinger, - med svært få unntak.

Industridyrene spiser mat som vi mennesker kunne spist. Dyrkbar jord brukes til produksjon av dyrefor, både gress og kraftfor.

Mye av landjorden vår er svært godt egnet til å dyrke blant annet havre, erter, ulike typer kål, rotgrønnsaker, frukt og bær.

Klinge mener at «nordmenn blir lurte til tru at importert mat er betre enn norskprodusert mat». Tvert imot er det godt marked for norskprodusert mat, blant annet grønnsaker, bær og frukt.

Animalia (Norges ledende fag- og utviklingsmiljø innen kjøtt- og eggproduksjon) oppgir at Norge er avhengig av å importere råvarer til kraftfor, - både fordi vi ikke produserer nok, - eller ikke i det hele tatt produserer aktuell råvare. Vi kommer altså ikke utenom import i norsk kosthold, uansett om det er plante- eller kjøttbasert.

Minner til slutt om kostråd fra Helsedirektoratet:

«Variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.»

Mye av landjorden vår er svært godt egnet til å dyrke blant annet havre, erter, ulike typer kål, rotgrønnsaker, frukt og bær

Vestbo ventet i 13 år: Fullfører 34 boliger trass store ekstrakostnader

Gravemaskinene var i full gang. Så smalt det fra skytebanen. Siden da har Vestbo ventet i 13 år.

Kyrre på nye eventyr

Han har grillet selvfanget piraya i Amazonas. Han har kjørt rally gjennom Usbekistan. Han har plukket vulkanstein på bunnen av Polhavet. Nå gir...

Hærverk på Skjold skole

I fire-tiden fredag morgen gikk alarmen på Skjold skole. Securitasvakten meldte fra til politiet om mulig innbrudd.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten