fanaposten.no

KLASSEROMMET: Lærere må ikke godta for mye, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge

Lærere er ikke fritt vilt!

Meninger · Publisert 18:00, 7 jun 2020

Er det greit å snikfilme under lærerens kjole i skoletimen, og dele på sosiale medier? NEI, sa politiet. JA, sa skolen og skoleeier, og prøvde å dysse ned saken. Utvisning én dag før sommerferien er passende reaksjon, mente de. Sin egen ansatt sviktet de, da de nektet å anmelde overgrepet.

Men tingretten sa et tydelig NEI: Skolens ordensreglement kan ikke brukes mot brudd på straffeloven. Lærere trenger særlig vern på jobb. Å filme mot skrittet til en annen person, innunder klærne er en betydelig integritetskrenkelse som klart er uakseptabel etter straffeloven. I Inntrøndelag tingrett fikk eleven bot, og mobilen ble inndratt.

MER DEBATT: – Jeg er rystet over at de skal rive «Barakken» på Paradis

– Det er det verste jeg noen gang har gjort, sa lektoren som selv måtte anmelde eleven. Hun skal ha stor anerkjennelse for sitt mot. Det burde ikke være nødvendig at Norsk Lektorlag eller andre fagforeninger må gi juridisk bistand i slike saker, arbeidsgiver skal jo stå opp for egne ansatte!

Tenk deg at du selv – mens du er på jobb – utsettes for vold, trusler om vold eller trakasseres i sosiale medier. Og etterpå vil ikke arbeidsgiveren din hjelpe deg. Dette må du tåle, sier de.

Snikfilming og spredning i sosiale medier er et økende problem. Det er ille både fordi det svekker lærerens autoritet i klasserommet, i tillegg forsterkes integritetskrenkelsen av den raske spredningen i sosiale medier. I tillegg vet vi at norske lærere også er mer utsatt for vold og trusler på jobb enn andre arbeidstagere.

LES OGSÅ: Bær over med russen

Norsk Lektorlag mener skolen som arbeidsgiver alltid må ta ansvar for å politianmelde straffbare handlinger. Skolene må slå tydelig ned på at elever begår overgrep mot lærere. Det er både belastende og svært provoserende når skoler svikter egne ansatte ved å bagatellisere overgrep de utsettes for på jobb. Norske lærere skal kunne forvente at skolen som arbeidsgiver står opp for dem når de trenger det, og norske elever skal ha krystallklar beskjed om at visse typer adferd ikke aksepteres.

Send oss ditt leserinnlegg på debatt@fanaposten.no

Arbeidsgiver skal stå opp for egne ansatte!

Stopp smittespredningen nå!

Det vakte stor oppsikt da et fly fra Italia landet på Torp flyplass i midten av mars uten at smitteverntiltak var iverksatt, til tross for at import...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten