fanaposten.no

– La oss elever velge eksamensfag selv

Meninger · Publisert 08:14, 20 jul 2020

Eksamen gir oss elever mulighet til å vise alt vi har lært i løpet av skoleåret, uten at prøver som har gått dårlig tidligere på året trekker ned karakteren. I tillegg er eksamenskarakteren i seg selv den mest rettferdige vurderingen vi får i løpet av skoleåret fordi alle har akkurat den samme prøven som senere blir rettet anonymt. Likevel har eksamen en urettferdig trekkordning som er moden for endring.

Så mye som en fjerdedel av karakterene vi elever får på vitnemålet etter videregående skole kan være eksamenskarakterer. Da er det skremmende at fagene vi skal ha eksamen i trekkes tilfeldig. Noen er heldige og blir trukket ut i fagene de mestrer best, mens andre må ha eksamen i fagene de sliter mest med. For noen kan denne forskjellen mellom flaks og uflaks være avgjørende for å komme inn på drømmestudiet. Dette kan ikke lenger overlates til tilfeldighetene, og det er på tide at vi elever får velge eksamensfag selv.

LES OGSÅ DEBATT: Tveiterås skole - en investering i fremtiden

Da vil ordningen bli mer rettferdig, og i tillegg blir skoleåret mer forutsigbart, fordi vi slipper å vente helt til mai for å finne ut hvilke fag som vil utgjøre den siste fjerdedelen av vitnemålet. Denne forutsigbarheten kan fjerne noe av stresset knyttet til eksamenstrekket, spesielt for de som kan trekkes ut i et fag de står i fare for å stryke i.

Eksamensordningen har nylig blitt evaluert av et utvalg på bestilling fra Kunnskapsdepartementet. Utvalget foreslår blant annet i sin rapport, som ble publisert i juni, at vi elever bør involveres aktivt i valg av eksamensfag, slik at vi får en større medvirkning i vår egen utdanning. I den videregående skolen i dag bestemmer vi flere av fagene våre selv, og på skriftlige eksamener i språkfag kan vi velge mellom flere ulike oppgaver. Disse valgmulighetene gir oss anledning til å velge selv mange av vurderingene vi møter gjennom skoleløpet, slik at vi kan ta de valgene som sannsynligvis gir oss de høyeste karakterene.

Valgfrihet i skolen gir oss mulighet til å prestere best mulig, og derfor bør vi også få frihet til å velge eksamensfag. I tillegg vil det gi oss en rettferdig eksamensordning, som vi sårt trenger. Plassen på drømmestudiet skal tross alt ikke avgjøres av flaks, eller uflaks i eksamenstrekket.

LES OGSÅ: Mer tid på skolen betyr faktisk bedre læringsresultater

Det skremmende at fagene vi skal ha eksamen i trekkes tilfeldig

Delte ut gratis frokost på Lagunen: – En hyggelig gest

De første femti fikk med seg en økologisk frokost. – Det ble veldig travelt, sier Kaia Hannestad Nygaard.

Kitty tok Fanas første medalje

Kitty Friele Faye tok den eneste lokale medaljen på NMs første dag. – Jeg er kjempefornøyd, sier hun.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten